Πολιτική Δευτέρα 20/02/2023, 20:01
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Άντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Άντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη

(upd) Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα και αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. 

«Οπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια και έχουμε στείλει, υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας, το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες. Εχουμε εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, πράγμα το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, κι αυτό έχει γίνει σε όλα τα μέτωπα, και στο στρατιωτικό, αλλά και στο ενεργειακό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι μια καλή περίοδος για την ελληνική οικονομία, η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται» σημείωσε.

Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι κοντά

«Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία, όπου εκεί ράγισε η καρδιά μας από την ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε τον γείτονά μας και ήμασταν από τους πρώτους που έστειλαν βοήθεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια φρικτή καταστροφή, «που δείχνει ότι όσο κι αν υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές διαφορές με την κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, οι λαοί μας είναι κοντά, και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό το ψυχολογικό δέσιμο και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας, κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Αντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σχολίασε πως: «Είναι δύσκολοι καιροί, έχετε δίκιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Οπως είπατε, είναι ένας χρόνος που βιώνουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χτίζουμε πολύ σημαντικές συμμαχίες, πολύ ισχυρές, και πραγματικά χαιρετίζω την πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία». 

Μπλίνκεν: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας 

Όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα έπαιξε ηγετικό ρόλο σε θέματα τα οποία άπτονται της ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σε μια σειρά ζητημάτων που είναι πολύ σημαντικά για τη διμερή σχέση. «Επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Μας ενώνει το θαύμα της ελληνικής ιδέας»

Ο κ. Μπλίνκεν τόνισε πως προσβλέπει στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών και των δεσμών μεταξύ των δύο λαών. «Αλλά πιστεύω ίσως, κατά κάποιο τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών (…) είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους. Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον.»

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη-1

Ο Α. Μπλίνκεν έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου περίπου 10 λεπτά πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Η συζήτηση των δύο ανδρών έχει πλούσια ατζέντα: Ολα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου.

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εμφάνισε πυρετό λόγω κρυολογήματος και δεν θα παραστεί στο δείπνο για προληπτικούς λόγους. 

Το μήνυμα Μπλίνκεν

«Καλησπέρα Ελλάδα» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη επίσκεψή του, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, διαμήνυσε: «Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, προωθούμε τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ακόμη πιο πέρα».

 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη-2

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη-3

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News