Απόψεις Τετάρτη 4/01/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

η θέση μου

η θέση μου

Η συνθήκη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρίες των Ηνωμένων Εθνών την οποία η χώρα μας υπέγραψε στις 30/3/2007 και επικύρωσε στις 31/5/2012, προβλέπει στο άρθρο 2, στον ορισμό του όρου επικοινωνία και τη γραφή Μπράιγ (Braille). Η 4η Ιανουαρίου, ημέρα γενεθλίων του Louis Braille, έχει υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως παγκόσμια ημέρα Μπράιγ.

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε συστηματική καταγραφή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Έχουμε όμως μία ad hoc έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρει 75.507 άτομα με προβλήματα όρασης το 2002, αλλά και ηλικιακή κατανομή αυτών. Από την εκτίμηση για τον υπολογιζόμενο πληθυσμό (ΕΛΣΤΑΤ), μπορούμε να δούμε το σύνολο της κάθε πληθυσμιακής κλάσης, και έτσι να υπολογίσουμε το ποσοστό με προβλήματα όρασης. Παρατηρούμε ότι το ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα των 65+ είναι παραπάνω από πενταπλάσιο από αυτό στους κάτω των 45 ετών.

η θέση μου-1

Σε αυτό το θέμα όμως, η γήρανση του πληθυσμού αρχίζει και έχει σημασία. Αν και ο πληθυσμός της χώρας στην εικοσαετία έχει μειωθεί κατά 1,9%, η κατανομή σε ηλικιακές κλάσεις έχει μεταβληθεί σημαντικά. Αν υποθέσουμε ότι η συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων όρασης σε ηλικιακές κλάσεις δεν έχει μεταβληθεί, σήμερα η εικόνα ίσως να είναι κάπως έτσι:

η θέση μου-2

Είναι δηλαδή πιθανό παρά την μείωση του πληθυσμού κατά 1,9%, να έχουμε αύξηση του πληθυσμού με προβλήματα όρασης (κατά 13,2% αν υποθέσουμε ίδια συχνότητα εμφάνισης). Η συχνότητα εμφάνισης στην πραγματικότητα επηρεάζεται βέβαια και από την πρόοδο της ιατρικής (αρνητικά) αλλά και από αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. χρόνος σε οθόνες, ιδιαίτερα κατά τη διετία του κόβιντ) θετικά, έτσι η υπόθεση εργασίας είναι λίγο αμφίβολή.

Ταυτόχρονα όμως διαβάζουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τον κώδικα μειώνονται, με o,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό τόσο ως προς την κοινωνική τους συμπερίληψη όσο και για την ποιότητα ζωής τους.

 

Que el cielo exista, aunque mi lugar sea el infierno.

(Είθε) να υπάρχει ο παράδεισός ακόμη και αν η θέση μου είναι στην κόλαση.

Jorge Luis Borges, Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ, 1941.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News