Απόψεις Δευτέρα 31/10/2022, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σερβίρεται σε σύριγγα (;)

Σερβίρεται σε σύριγγα (;)

Έντονες αντιθέσεις με τον εορτασμό του Halloween εστιάζουν σε δύο κυρίως τομείς. Πρώτον ότι είναι ένας ξενόφερτος θεσμός, κατάλοιπο παγανιστικών κοινωνιών, και δεύτερον ότι είναι μία βασικά εμπορική γιορτή. Και τα δύο επιχειρήματα έχουν μία βάση, η οποία όμως δεν ακυρώνει τις θετικές πτυχές του Halloween.

1ον: λίγος τρόμος, σε ελεγχόμενα ασφαλές περιβάλλον, μας κάνει καλό. Από τα σχετικά παιχνίδια των Λούνα Πάρκ μέχρι την κινηματογραφική βιομηχανία, (κάποιοι) αποζητούμε το τρομακτικό. Ψυχολογικές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν υψηλή συγκέντρωση και λειτουργούν αγχολυτικά. Το μερίδιο αγοράς των ταινιών τρόμου είναι συστηματικά γύρω στο 10% (1995-2022).

2ον: Η σύνδεση με το θάνατο μας κάνει περισσότερο ευγνώμονες και περισσότερο γενναιόδωρους. Μελέτες δείχνουν ότι περαστικοί που έχουν κάνει βόλτα σε ένα νεκροταφείο είναι 40% πιθανότερο να βοηθήσουν έναν άγνωστο από αυτούς που έχουν κάνει μία άλλη βόλτα.

3ον: Είναι μία ευκαιρία για ενίσχυση των (τοπικών) κοινωνικών σχέσεων. Η άμεση σχέση που εκφράζεται με την trick or treat παράδοση είναι πιο κοντά σε αλληλεγγύη παρά σε φιλανθρωπία (είναι οριζόντια, στο γειτονόπουλο, όχι κάθετη προς τους ανώνυμους αγνώστους που είναι λιγότερο τυχεροί από μας) και άρα σημαντικά ισχυρότερη. Η κοινωνική σύνδεση εμφανίζει 0,7 συσχέτιση με την ευτυχία (ισχυρότερη από τη συσχέτιση καπνίσματος/καρκίνου). Άνθρωποι με λιγότερους κοινωνικούς δεσμούς έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη. 280 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.

Δεν είναι απαραίτητα λοιπόν κακό κάτι απλά επειδή είναι ξενόφερτο, ενίοτε δε γίνεται εμπορική επιτυχία κάτι απλά επειδή εξυπηρετεί μία πολύ ανθρώπινη ανάγκη.

 

Από τον Άκη Πετρετζίκη:

Bloody Mary

Για το λάδι ρόκας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

ρόκα, 20 φύλλα

500 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας

1 κ.γ. σάλτσα worcestershire

4 σταγόνες ταμπάσκο

30 γρ. σάλτσα σόγιας

2 πρέζες αλάτι

2 πρέζες πιπέρι

Για το Bloody Mary

300 γρ. βότκα

200 γρ. χυμό λάιμ

πάγο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το λάδι ρόκας

Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με 20 φύλλα ρόκας μέχρι να διαλυθεί η ρόκα και να πρασινίσει το ελαιόλαδο.

Σουρώνουμε και κρατάμε το πράσινο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.

Για το κοκτέιλ

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο ρόκας με τον χυμό ντομάτας, τη worchestershire sauce, το tabasco, τη σάλτσα σόγιας, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσθέτουμε τη βότκα, τον χυμό λάιμ και τον πάγο.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News