Απόψεις Δευτέρα 12/06/2023, 00:01
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους

Η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους

Η protectdefenders.eu αποτελεί το μηχανισμό προστασίας των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων, το δίκτυό της καταγράφει τα περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο κατέγραψε 356 περιστατικά το 2022, με 141 από αυτά να αφορούν καταχρηστική εμπλοκή του δικαστικού συστήματος στην προσπάθεια να περιορίσουν τη δράση των υπερασπιστών αυτών. Στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, οι καταγραφείσες παραβιάσεις ήταν 98, από τις οποίες 33 αφορούν δικαστικές αυθαιρεσίες.

Η Ελλάδα δεν είχε παρουσία σε αυτή την καταγραφή μέχρι τώρα. Η πρόσφατη δίωξη του Παναγιώτη Δημητρά, την οποία έχουν καταδικάσει τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και τα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών, θα αλλάξει τα δεδομένα σε αυτό τον τομέα. Εκτός του διεθνούς διασυρμού της χώρας, η κίνηση αυτή εγείρει άλλα δύο ερωτηματικά. Πρώτον ως προς το χρόνο, που συμβαίνει να είναι εν μέσω μίας προεκλογικής περιόδου κατά την οποία η πρώην κυβέρνηση προσπαθεί να ‘μαζέψει τη δεξιά ψήφο’. Δεύτερον, ως προς τη δημοσιογραφική δεοντολογία, καθώς οι δημοσιεύσεις της δίωξης στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ακολουθήθηκαν από τη δημοσίευση της διάψευσης των κατηγοριών από τον διωκόμενο. 

Τον προβληματισμό αυτό εντείνει και η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δικαιοσύνη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στην έρευνα βλέπουμε (στοιχείο 49) ότι για πρώτη φορά περισσότεροι συμπολίτες μας θεωρούν τη δικαιοσύνη στη χώρα μας μη ανεξάρτητη:

Η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους-1

Ταυτόχρονα, στην ίδια έρευνα βλέπουμε (στοιχείο 50) τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Πολύ απλά, 85% θεωρούν ότι πολιτικές πιέσεις λειτουργούν περιοριστικά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψεύδους-2

“The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and fiction (i.e., the reality of experience) and the distinction between true and false (i.e., the standards of thought) no longer exist.”

― Hannah Arendt, Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού, 1951, Schocken Books

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News