ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο «αλγόριθμος» που βγάζει κυβέρνηση

Ο «αλγόριθμος» που βγάζει κυβέρνηση

Καινοτομία της ανάλυσης που θα ακολουθήσει είναι ότι δεν θα ξεκινήσει με την ξακουστή ρήση του Τζέιμς Κάρβιλ στην καμπάνια του Μπιλ Κλίντον· παρότι θα μπορούσε. Οποιος εντοπίσει το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει η κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος, θα έχει λύσει προφανώς την εξίσωση της 21ης Μαΐου, αφού θα έχει «διαβάσει» και τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Η ιστορία των υποκλοπών κατά διαστήματα επέδρασε στη στάση της κοινής γνώμης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τις μετρήσεις, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την οποία επιμελώς τροφοδότησαν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Ομως, ποτέ δεν εμφανίστηκε να οδηγεί σαρωτικά τις εξελίξεις. Ισως δεν είναι πιο σημαντική από ζητήματα ακόμη πιο απτά και χειροπιαστά, εξίσου άβολα για το κυβερνών κόμμα· όπως η εκτόξευση του κόστους στη στέγαση, παράμετρος με οικονομικές όσο και κοινωνικές προεκτάσεις, που ενδέχεται να πέρασε κάτω από το ραντάρ των κομματικών επιτελείων ως προς τη σημασία της.

Υποθέσεις που πλήττουν την έννοια του ηθικού πλεονεκτήματος –βλ. Πάτσης ή σε ένα άλλο επίπεδο Ραγκούσης– προκάλεσαν θόρυβο τραβώντας τα βλέμματα. Ομως, δεν είναι σε θέση να υπερισχύσουν του προβληματισμού για αναβαθμισμένα νοσοκομεία ή σύγχρονα πανεπιστήμια.

Το δυστύχημα στα Τέμπη εξόργισε· δεν θα μπορούσε διαφορετικά. Αυτό που άφησε πίσω του πολιτικά είναι η αμφισβήτηση και αυτής της κυβέρνησης σε σχέση με την ικανότητα να διοικήσει το θηρίο που λέγεται ελληνικό κράτος. Αναπόφευκτα όμως θα οδηγηθεί κανείς στη σύγκριση με τις εναλλακτικές επιλογές υπό το πρίσμα της διαχειριστικής επάρκειας. Ο καθένας ασφαλώς θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Τα εθνικά θέματα μέχρι πρότινος ήταν υψηλής προτεραιότητας και όταν ο Ερντογάν κορύφωσε την επιθετική ρητορική του απασχόλησαν πραγματικά την κοινή γνώμη· ακόμη και όσους υποτιμούσαν την απειλή της Τουρκίας. Η βελτίωση του κλίματος μετά τον καταστροφικό σεισμό έριξε το επίπεδο του συναγερμού, κατά συνέπεια και το στρες της κοινής γνώμης πριν από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Κατά βάθος, όμως, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι θα βρούμε ξανά μπροστά μας τα ελληνοτουρκικά μετά τις εκλογές και στην Τουρκία.

Κατά καιρούς απασχολούν τον δημόσιο βίο πολύκροτα γεγονότα, που έχουν τη σημασία τους. Ομως ανεξαρτήτως «καιρικών συνθηκών» υπάρχουν κάποιες σταθερές στον «αλγόριθμο» που βγάζει κυβέρνηση· Οικονομία, Υγεία και Εκπαίδευση, Αμυνα και Ασφάλεια. Με το καταλυτικό ερώτημα ποιος μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικότερα το καράβι. Μόνο η κάλπη ορίζει ποια είναι πάντα η καλύτερη από τις διάφορες επιλογές.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News