ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρώπη 2023 – Οδηγός αισιοδοξίας

Ευρώπη 2023 – Οδηγός αισιοδοξίας

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχαν επισημανθεί σε προηγούμενο άρθρο οι λόγοι κατά τους οποίους η αμερικανική οικονομία το 2023 είναι σε θέση να βιώσει μόνο μια ελαφριά ύφεση ή και να την αποφύγει τελείως. Την περίοδο εκείνη η συναίνεση γύρω από την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας καταγραφόταν αρκετά πιο ζοφερή καθώς αποτελούσε κοινό τόπο ότι το μείγμα της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της συγχρονισμένης ανόδου των επιτοκίων από της Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο θα βύθιζαν την οικονομία σε ύφεση. Παρόλα αυτά έχοντας ήδη διανύσει τον πρώτο μήνα του έτους οι εκτιμήσεις φαίνεται να αναθεωρούνται ανοδικά ενώ προσφάτως ο Καγκελάριος Σολτς δήλωσε πεπεισμένος ότι η γερμανική οικονομία δύναται να αποφύγει την ύφεση το 2023.

Στο γράφημα 1 που αποτυπώνει την διαχρονική εξέλιξη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων για την ανάπτυξη μέσα στο 2023 καταγράφεται μέσα στον Ιανουάριο ανοδική αναθεώρηση και εκτιμήσεις για θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους παράγοντες που συντέλεσαν στην μερική αναστροφή του κλίματος.

Ευρώπη 2023 – Οδηγός αισιοδοξίας-1

Σε πρώτο επίπεδο η ευρωπαϊκή οικονομία βρήκε έναν απροσδόκητο σύμμαχο στον καιρό. Όπως επισημαίνει ο The Economist η τελευταία βιώνει αυτή την χρονιά ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περίοδο μετά την βιομηχανική επανάσταση όπου οι καιρικές συνθήκες καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη το 2022 πέρασε ένα αρκετά ήπιο φθινόπωρο με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου χρειάστηκε να καταναλωθεί μικρό μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο γράφημα 2, η Γερμανία έχει βιώσει μέχρι στιγμής σημαντικά υψηλότερο μέσο όρο θερμοκρασιών σε σχέση με το ιστορικό προηγούμενο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επέφεραν χαμηλότερη κατανάλωση δίνοντας την ευκαιρία στα κράτη να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου όπου οριακά πλησίασαν το 100% της χωρητικότητας του. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε λιγότερο μαζικές και πιο στοχευμένες αγορές LNG που ώθησε τελικά τις τιμές προς τα κάτω. Μπαίνοντας στο 2023 η Ευρώπη βρίσκεται με ιστορικά υψηλό απόθεμα φυσικού αερίου. (γράφημα 3)

Ευρώπη 2023 – Οδηγός αισιοδοξίας-2

Ευρώπη 2023 – Οδηγός αισιοδοξίας-3

Ο δεύτερος λόγος αισιοδοξίας έχει να κάνει -παραδόξως- με τον πληθωρισμό. Έχοντας αποτελέσει πλέον κοινό τόπο ότι έχουμε αφήσει πίσω μας το μέγιστο του πληθωρισμού και έχουμε περάσει στην φάση της καθόδου, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν γρηγορότερη πτώση από ότι περίμεναν οι αγορές. Παρά το ότι βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τα αποδεκτά επίπεδα και η Κ. Λαγκάρντ πρόσφατα δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των επιτοκίων, ο δείκτης της Citi για τις πληθωριστικές εκπλήξεις απεικονίζει θετικές εκπλήξεις (ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή καταγράφεται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις). Σε συνδυασμό με την υψηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας για το 2022, την ανθεκτικότητα μέχρι στιγμής της βιομηχανικής παραγωγής και μία μικρή βελτίωση στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος της Κομισιόν φαίνεται να υπάρχει μια χαραμάδα για την αποφυγή της ύφεσης. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τα στοιχεία της S&P Global όπου η έρευνα οικονομική δραστηριότητας (PMIs) αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ευρώπη 2023 – Οδηγός αισιοδοξίας-4

Τέλος η εγκατάλειψη από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη της πολιτικής «μηδενικού covid» αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση. Το 2023 η Κίνα αναμένεται να μεγεθυνθεί με ρυθμό υψηλότερο του 5% σε σχέση με το 3% της φετινής χρονιάς ενισχύοντας της κατανάλωση και τις επενδύσεις ενώ επακόλουθα προσδοκάται να αποσυμφορηθεί ακόμα περισσότερο η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Βεβαίως ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο το «άνοιγμα» τις Κίνας θα ωθήσει το πετρέλαιο και LNG σημαντικά υψηλότερα.

* Ο Σταύρος Δ. Μαλκίδης είναι οικονομολόγος και εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο. Όσα γράφονται στο άρθρο απηχούν καθαρά θέσεις του συγγραφέα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News