ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το ηφαίστειο που «ξερνούσε» λάβα για τρεις μήνες

Το ηφαίστειο που «ξερνούσε» λάβα για τρεις μήνες

Τρεις ολόκληρους μήνες διήρκησε η έκρηξη στο ηφαίστειο Κούμπερ Βιέχα στο νησί Las Palmas της Ισπανίας, με τους επιστήμονες να κηρύσσουν και επισήμως το τέλος της ηφαιστειακής δραστηριότητας.  

Η πρώτη έκρηξη έλαβε χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία λάβα και τέφρα βγήκε στις 13 Δεκεμβρίου. Προκειμένου όμως, να είναι βέβαιοι ότι το φαινόμενο ολοκληρώθηκε, οι επιστήμονες περίμενες αρκετές ημέρες ακόμη. 

«Αυτό που θέλω να πω σήμερα μπορεί να ειπωθεί με τέσσερις λέξεις: η έκρηξη έλαβε τέλος», δήλωσε ανήμερα των Χριστουγέννων ο υπεύθυνος ασφαλείας των Καναρίων Νήσων, Χούλιο Πέρεθ. 

Κατά την διάρκεια του ηφαιστειακού φαινομένου, η λάβα κατάπιε σπίτια, εκκλησίες και φυτείες μπανάνας, οι οποίες αντιστοιχούν στο ήμισυ της οικονομίας του νησιού. Ευτυχώς, βέβαια, δεν υπήρξαν νεκροί. 

Το ηφαίστειο που «ξερνούσε» λάβα για τρεις μήνες-1

Περί τις 3.000 κατοικίες καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, ενώ η λάβα καλύπτει πλέον έκταση 12.190.000 τετραγωνικών μέτρων. Από τους 7.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά πολλά παραμένουν ακατοίκητα.  

Καθώς πολλοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, ορισμένες από τις φυτείες μπανάνας είναι προσβάσιμες πλέον μόνο από θαλάσσης. 

Το ηφαίστειο που «ξερνούσε» λάβα για τρεις μήνες-2

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το πρακτορείο Reuters

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News