Σαν Σήμερα Τρίτη 29/12/2020, 09:24
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν η δραχμή αποχαιρέτισε τις διεθνείς αγορές

Όταν η δραχμή αποχαιρέτισε τις διεθνείς αγορές

29 Δεκεμβρίου 

1800: Γεννιέται στο Κονέκτικατ ο εφευρέτης του βουλκανισμένου καουτσούκ, Τσαρλς Γκουντγίαρ. Μία μέρα του 1839 έβαλε ένα μείγμα θείου και καουτσούκ στον φούρνο και έφυγε για λίγο από το εργαστήριό του ξεχνώντας να το σβήσει. Όταν γύρισε το έσβησε αμέσως αλλά μόλις κρύωσε είδε πως το μείγμα αυτό μπορούσε ν’ αντέξει πλέον στις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας. Περισσότερα πειράματα απέδειξαν πως αν άφηνε το μείγμα να θερμανθεί μέχρι σημείου τήξεως τότε αυτό γινόταν ακόμα πιο πολύ ανθεκτικό. Αυτή η θείωση του καουτσούκ ονομάζεται βουλκανισμός. 

 

1813: Γεννιέται στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας ο εφευρέτης της ζελατίνης, Αλεξάντερ Παρκς. Το υλικό του Παρκς ήταν το πρώτο πλαστικό. 

 

2000: Το αρχαιότερο νόμισμα της Ευρώπης, η ελληνική δραχμή, διαπραγματεύεται για τελευταία φορά στις διεθνείς αγορές εκείνη την Παρασκευή του 2000. Από την 1η Ιανουαρίου 2001 η Ελλάδα εντάσσεται και επισήμως στην Ευρωζώνη. Η αμετάκλητη ισοτιμία μετατροπής της δραχμής σε ευρώ ορίστηκε σε: 1 ευρώ = 340,750 δραχμές. Η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε μέλος του Ευρωσυστήματος, το οποίο αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ άρχισε να κυκλοφορεί σε φυσική μορφή (τραπεζογραμμάτια και κέρματα) έναν χρόνο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 2002, σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News