Σαν Σήμερα Τρίτη 10/05/2022, 07:55
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν

10 Μαΐου 2008

Δικαστήριο των Φιλιππίνων απαλλάσσει την Imelda Marcos από 32 κατηγορίες για την παράνομη μεταφορά πλούτου συνολικού ύψους 863 εκατ. δολαρίων σε τράπεζες της Ελβετίας. Είναι μία από τις πολλές φορές που η πρώην Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων δικάζεται για διαφθορά, καθώς με τον εκλιπόντα πλέον σύζυγό της υπολογίζεται ότι έκλεψαν 10 δισ. δολάρια από τα εθνικά ταμεία στα χρόνια της εξουσίας του.

Σήμερα, ίσως μεγαλύτερη εντύπωση και από τις ιστορίες για την περίφημη συλλογή παπουτσιών της Marcos, που μετρούσε 3.000 ζευγάρια, προκαλεί η επιστροφή αυτής της δυναστείας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής των Φιλιππίνων. Ο γιος της Imelda, Ferdinand Marcos Jr. ή Bongbong όπως είναι γνωστός, μόλις θριάμβευσε στις προεδρικές εκλογές. 

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-1
φωτ.: AP

Ο δικτάτορας πατέρας του κυβέρνησε περίπου επί δύο δεκαετίες, με την εποχή της εξουσίας του να σημαδεύεται από μεγάλη φτώχεια, ανεργία και κρίση χρέους. Συλλήψεις, εξαφανίσεις και καταγγελίες για βασανισμούς πυροδότησαν τελικά μια λαϊκή εξέγερση, που ανάγκασε το ζεύγος των Marcos να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες το 1986.

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-2
φωτ.: AP

Σε εκείνη την πτήση τους προς την εξορία, όμως, δεν πήραν μόνο τα απαραίτητα. Η έκθεση του αμερικανικού τελωνείου έφτασε τις 23 σελίδες, αφού στα δύο C-141 που τους μετέφεραν στη Χαβάη, οι Marcos πήραν μεταξύ άλλων 23 ξύλινα κιβώτια, 12 βαλίτσες και κουτιά, το περιεχόμενο των οποίων περιελάμβανε αρκετά ρούχα για να γεμίσουν 67 ντουλάπες, 413 κοσμήματα, ένα άγαλμα του Χριστού από ελεφαντόδοντο, 24 πλάκες χρυσού με την επιγραφή «για τον σύζυγό μου, στην 24η επέτειό μας» αλλά και 27 εκατ. φρεσκοτυπωμένα πέσος Φιλιππίνων. Η συνολική αξία όλων αυτών ξεπερνούσε τα 15 εκατ. δολάρια.

Όμως, η νέα κυβέρνηση των Φιλιππίνων γνώριζε καλά ότι επρόκειτο για ένα μικρό μόνο μέρος της περιουσίας των Marcos. Στην πραγματικότητα, το ζευγάρι είχε συσσωρεύσει πλούτο 650 φορές μεγαλύτερο.

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-3
φωτ.: AP

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ανώτατου Δικαστηρίου των Φιλιππίνων, είχαν 10 δισ. δολάρια. Και καθώς ο ετήσιος μισθός του προέδρου δεν ξεπερνούσε τα 13.500 δολάρια, ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για χρήματα κλεμμένα. Ήταν ένα έγκλημα με θύμα έναν λαό όπου 4 στους 10 ζούσαν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Λίγο μετά την αποχώρηση των Marcos από τη χώρα, οι απλοί Φιλιππινέζοι εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, για να διαπιστώσουν ότι η Imelda είχε αφήσει πίσω της περίπου 3.000 ζευγάρια παπουτσιών, αλεξίσφαιρα σουτιέν και τόνους από ακριβά αρώματα. 

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-4
φωτ.: AP

Το υπερβολικό lifestyle της ήταν λίγο-πολύ γνωστό. Ο Τύπος της εποχής, άλλωστε, είχε καθιερώσει τη λέξη «imeldific», που χρησιμοποιούνταν τότε για να περιγράψει την εξωφρενική επίδειξη πλούτου της Πρώτης Κυρίας, που  ξεπερνούσε τα όρια της χυδαιότητας. Τα παραδείγματα ήταν πολλά. Ψώνια 5 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη ή τη Ρώμη, ένα αεροπλάνο που πέταξε έως την Αυστραλία για να φέρει λευκή άμμο για τα εγκαίνια ενός τουριστικού θερέτρου και μια συλλογή από δεκάδες έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων κομμάτια του Michelangelo και του Botticelli.

Τα επόμενα χρόνια, οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν ένα παγκόσμιο κυνήγι θησαυρού για να πάρουν πίσω των κλεμμένα των Marcos, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καταφέρνοντας να ανακτήσει όμως μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων. Μερικές εκατοντάδες από τα παπούτσια της Imelda εκτίθενται πλέον σε μουσείο. 

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-5
φωτ.: AP

Και ενώ ο Ferdinand Marcos πέθανε έπειτα από τρία χρόνια εξορίας στη Χαβάη, το 1986, η σύζυγός του, 92 χρόνων σήμερα, έχει καταφέρει να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής στις Φιλιππίνες.

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-6
φωτ.: AP

Οι περισσότερες από τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος της κατέπεσαν λόγω έλλειψης αποδείξεων και η Imelda Marcos επέστρεψε στις Φιλιππίνες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να διεκδικήσει δύο φορές –ανεπιτυχώς- την προεδρία και να πάρει τελικά μια θέση στη Γερουσία.

Σήμερα, η οικογένειά της μοιάζει πιο δημοφιλής από ό,τι έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Ο Bongbong παρουσιάζει τις δεκαετίες της εξουσίας του πατέρα του σαν μια περίοδο ευημερίας και εθνικής υπερηφάνειας, την Χρυσή Εποχή των Φιλιππίνων.

Σε μία χώρα όπου η μέση ηλικία είναι 25 ετών και οι περισσότεροι δεν ζούσαν καν ή δεν ήταν αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται, πείθει.

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν-7
φωτ.: Reuters 

Στις χθεσινές εκλογές, κέρδισε το 55,8% των ψήφων, έναντι του 28% που πήρε ο αντίπαλός του. Η νίκη του σηματοδοτεί την επιστροφή της οικογένειας Marcos στην εξουσία, έπειτα από 36 χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

Πώς η πρώτη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος κατέληξε στη φυλακή

Πάμπλουτη κληρονόμος ή αντάρτισσα του ένοπλου αγώνα; Η πιο παράξενη ιστορία απαγωγής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News