Σαν Σήμερα Σάββατο 31/07/2021, 09:32
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τι έκαναν τα χρηματιστήρια στον πόλεμο;

Τι έκαναν τα χρηματιστήρια στον πόλεμο;

31 Ιουλίου 1914 

Τα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη κλείνουν επ’αόριστον. Είναι μόλις η τρίτη φορά έως τότε στην ιστορία του, που το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναγκάζεται να κλείσει. Τις προηγούμενες ημέρες έχουν κλείσει τις πόρτες τους όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης και του Καναδά. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μόλις ξεσπάσει και ο κόσμος ετοιμάζεται να ζήσει ένα από τα πιο μαύρα κεφάλαια της ιστορίας. 

Οι κυβερνήσεις χρειάζονται χρήμα. Και φοβούνται ότι ο πανικός και οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές θα μπορούσαν να λυγίσουν μία ώρα νωρίτερα τις οικονομίες και να εξαντλήσουν τα αποθέματα του χρυσού. 

Τελικά τα χρηματιστήρια αρχίζουν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και πάλι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Και τότε γίνεται σαφές ότι κάποιες εταιρείες μπορούν να βγουν κερδισμένες ακόμη και από την απόλυτη δυστυχία. Αμυντικές βιομηχανίες και όχι μόνο επιδίδονται σε ένα θεαματικό ράλι όταν οι traders επιστρέφουν στις αίθουσες. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε στις 12 Δεκεμβρίου. Ήταν η μεγαλύτερη περίοδος που έμεινε ποτέ κλειστό. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News