Σαν Σήμερα Δευτέρα 5/07/2021, 08:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το πρώτο τουριστικό πακέτο στην ιστορία

Το πρώτο τουριστικό πακέτο στην ιστορία

5 Ιουλίου

1841

Το πρώτο δημοσίως διαφημισμένο τουριστικό πακέτο γίνεται πραγματικότητα. Ένα ειδικό τρένο μεταφέρει 570 επιβάτες σε μία απόσταση 19 χιλιομέτρων από το Λέστερ της κεντρικής Αγγλίας στο Λάφμπορο. Το ταξίδι έχει οργανώσει η Thomas Cook, μέσω της οποίας οι ταξιδιώτες έχουν κλείσει και τον χώρο για μία συνάντηση υπέρ της ποτοαπαγόρευσης. 

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 15 χρόνια ακόμη για το πρώτο της μεγάλο ταξίδι της Thomas Cook στην Ευρώπη, αλλά ακόμη και τότε δύσκολα οι ιδρυτές της θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία τουριστικά γραφεία στον πλανήτη. Κατά τα 178 χρόνια λειτουργίας της πέρασε πολλά.

Πληγωμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εθνικοποιήθηκε, για να περάσει και πάλι σε ιδιωτικά χέρια τη δεκαετία του 1970. Άρχισε τότε μία μακρά περίοδος συνεχούς επέκτασης, που την οδήγησε στην κορυφή. Από το 2013 άρχισαν οι περιπέτειες. Το 2015 έγινε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα, με την είσοδο ενός κινεζικού κολοσσού, της Fosun, στη μετοχική σύνθεση ενός από τα πιο ιστορικά και ισχυρά βρετανικά brands. Ωστόσο το 2019 κήρυξε πτώχευση σοκάροντας τον τουριστικό κόσμο παγκοσμίως. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News