Σαν Σήμερα Πέμπτη 6/06/2024, 07:08
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Walter Chrysler: Πώς ανέβηκε από το συνεργείο στην κορυφή του κόσμου – κυριολεκτικά

Walter Chrysler: Πώς ανέβηκε από το συνεργείο στην κορυφή του κόσμου – κυριολεκτικά

6 Ιουνίου 1925 

Ο Walter Chrysler ιδρύει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του. 

Γεννημένος στο Κάνσας, γιος ενός μηχανικού του σιδηροδρόμου, ο Chrysler έδειξε το πάθος του για τα μηχανήματα από νεαρή κιόλας ηλικία. Στα 17 του γύρισε την πλάτη στο πανεπιστήμιο και έπιασε δουλειά σαν μαθητευόμενος σε ένα συνεργείο του σιδηροδρόμου, για να περάσει τα επόμενα 20 χρόνια ανεβαίνοντας ανάμεσα στους μηχανικούς, αποκτώντας φήμη για το πρακτικό μυαλό και τον ανεξάντλητο ενθουσιασμό του. 

Το 1908, ο Chrysler αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο και αφιέρωσε χρόνο για να μελετήσει το μηχανικό σύστημά του, λύνοντας και συναρμολογώντας ξανά τη μηχανή του, ώσπου να την μάθει. 

Στα 36 του, έπιασε δουλειά στην General Motors ως ο διευθυντής του εργοστασίου της Buick στο Φλιντ του Μίσιγκαν. Τα επόμενα χρόνια, ο Chrysler έφερε την επανάσταση στο βιομηχανικό σύστημα της Buick, υιοθετώντας τις διαδικασίες γραμμής παραγωγής στις οποίος είχε πρωτοπορήσει ο Henry Ford και καταφέρνοντας να τριπλασιάσει την παραγωγή. Σύντομα, ο Chrysler έγινε πρόεδρος της μονάδας Buick και τη μεταμόρφωσε στο πιο ισχυρό τμήμα της General Motors και το πιο επιτυχημένο brand αυτοκινήτων στην Αμερική. 

Walter Chrysler: Πώς ανέβηκε από το συνεργείο στην κορυφή του κόσμου – κυριολεκτικά-1

Όταν διαφώνησε με τον ιδρυτή της General Motors William Durant σχετικά με τη διαχείριση του κόστους παραγωγής, ο Chrysler παραιτήθηκε από την εταιρεία. Σύντομα, ανέλαβε τη διοίκηση της Willys-Overland Company και της Maxwell Motor Company. 

Αποφασισμένος να αναβιώσει την Maxwell, παρουσίασε το αυτοκίνητο Chrysler Six το 1924. Το χαμηλού κόστους όχημα αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές και μέσα σε έναν χρόνο, πούλησε 32.000 μονάδες. 

Με την επιτυχία του brand Chrysler, η Maxwell Motor Corporation αναδιοργανώθηκε και ονομάστηκε Chrysler Corporation. 

Το 1928, η Chrysler αγόρασε την Dodge Brothers και έγινε μία από τις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πλάι στις General Motors και Ford. Ο ίδιος ο Chrysler επιλέχθηκε ως ο άνδρας της χρονιάς από το περιοδικό Time για το 1928.

Walter Chrysler: Πώς ανέβηκε από το συνεργείο στην κορυφή του κόσμου – κυριολεκτικά-2

Το 1929, ο Chrysler χρηματοδότησε την κατασκευή του Chrysler Building, ενός ουρανοξύστη με 77 ορόφους στη Νέα Υόρκη, που κέρδισε πρόσκαιρα τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου στον  κόσμο και έγινε έκτοτε ένα από τα σύμβολα της πόλης.

Walter Chrysler: Πώς ανέβηκε από το συνεργείο στην κορυφή του κόσμου – κυριολεκτικά-3 

Ο Chrysler αποσύρθηκε από πρόεδρος της εταιρείας του το 1935, αν και παρέμεινε στο δ.σ. της έως τον θάνατό του. 

Διάσημες φράσεις του Walter Chrysler

– Όποτε πρέπει να γίνει μία δύσκολη δουλειά, την αναθέτω σε έναν τεμπέλη. Είναι σίγουρο ότι θα βρει τον πιο εύκολο τρόπο να την κάνει. 

– Το πραγματικό μυστικό της επιτυχίας είναι ο ενθουσιασμός. 

– Ο λόγος για τον οποίο τόσοι άνθρωποι δεν πάνε μπροστά στη ζωή είναι γιατί όταν η ευκαιρία τους χτυπά την πόρτα, βρίσκονται στην πίσω αυλή και ψάχνουν το τετράφυλλο τριφύλλι. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η επαναστατική εφεύρεση την οποία κανείς δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει

Τα μυστικά μιας αγοράς 20 δισ. δολαρίων και 130 ετών – Γιατί όλα τα φερμουάρ γράφουν YKK 

Η παράξενη εφεύρεση που έκανε τον κόσμο να κολλήσει – Στις 50 σημαντικότερες του αιώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News