Σαν Σήμερα Τρίτη 6/02/2024, 07:18
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο αφανής ήρωας της Apple – Ο «άλλος Steve» και γιατί έφυγε από την εταιρεία του

Ο αφανής ήρωας της Apple – Ο «άλλος Steve» και γιατί έφυγε από την εταιρεία του

6 Φεβρουαρίου 1985

Ο Steve Wozniak –ο «άλλος Steve» της Apple- αποχωρεί από την εταιρεία που ίδρυσε μαζί με τον Steve Jobs.

Για πολλούς, το όνομα του Jobs είναι το πρώτο πράγμα  που τους έρχεται στο μυαλό μόλις ακούν το όνομα της Apple. Όμως εάν ο Steve Jobs ήταν ο οραματιστής που αποφάσιζε για την κατεύθυνση που θα έπαιρνε η Apple, o «Woz» ήταν το μυαλό και η καρδιά της.

Ήταν ο άνθρωπος που έχτιζε και ανέπτυσσε τις συσκευές που πουλούσε η Apple. Ο Wozniak καθόταν στο γραφείο για ατελείωτες ώρες, φτιάχνοντας κυκλώματα και αναζητώντας τρόπους να βελτιώσει τα προϊόντα της Apple.

Γιατί, λοιπόν, αποχώρησε από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε, το 1985; Η διαφωνία του με τον δρόμο που είχαν πάρει ο Jobs και η Apple «σιγο-έβραζε» ήδη εδώ και  μία 5ετία.

Την εποχή εκείνη, ενώ η Apple γιγαντωνόταν και γινόταν όλο και περισσότερο άλλη μια μεγάλη επιχείρηση, ο ίδιος ο Woz δεν άλλαξε ποτέ. Ήταν πάντα ένας μηχανικός, ένας χάκερ.

Αυτό όμως που τον εξόργιζε, ήταν η έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα που έφτιαξε τον υπολογιστή Apple II μέσα στην εταιρεία. Ο Apple II, ο πρώτος υπολογιστής της Apple που μπήκε σε μαζική παραγωγή, συνέχισε να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των πωλήσεων της εταιρείας ακόμα και μετά την κυκλοφορία του Macintosh. Για παράδειγμα, την ημέρα που ο Jobs ανακοίνωσε ότι ο Macintosh 128K πρώτης γενιάς είχε πουλήσει 50.000 κομμάτια στους τρεις πρώτους μήνες της κυκλοφορίας του, η Apple είχε πουλήσει 52.000 Apple II μέσα σε ένα 24ωρο.  

Και όμως, η ηγεσία της Apple έβλεπε τον Apple II σαν μια ξεπερασμένη τεχνολογία που θα έπρεπε σταδιακά να καταργηθεί.

Έτσι, έχοντας βγάλει μια περιουσία από την είσοδο της Apple στο χρηματιστήριο, ο Wozniak αποφάσισε να φύγει για να στήσει τη δική του εταιρεία.

Έχοντας στο νου του μια ιδέα για ένα τηλεκοντρόλ που ο χρήστης θα μπορούσε να προγραμματίσει ώστε να ελέγχει τα πάντα –από ένα βίντεο μέχρι ένα στερεοφωνικό- ο Wozniak έστησε την νέα του εταιρεία, την CL 9 (σήμαινε «Cloud Nine»). Η CL 9 έκλεισε το 1988.

Παράλληλα,  ο Wozniak επέστρεψε στο Berkeley για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην πληροφορική. Μάλιστα, καθώς το όνομά του ήταν ευρέως γνωστό στους κύκλους της τεχνολογίας, προτίμησε να γραφτεί με το ψευδώνυμο «Rocky Raccoon Clark».

Και μπορεί να μην επανέλαβε την εμπορική επιτυχία της Apple,  όμως συνέχισε να αφήνει το αποτύπωμά του στην βιομηχανία της τεχνολογίας.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το γκαράζ από το οποίο ξεκίνησαν όλα – Πώς η Susan Wojcicki έκανε καριέρα στην τεχνολογία

Ο Zuckerberg, τα κορίτσια και η Αρχαία Ρώμη – Η πραγματική ιστορία του Facebook

O Lisa και η Lisa – Η σπουδαιότερη αποτυχία της Apple που άλλαξε τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News