Σαν Σήμερα Τρίτη 23/01/2024, 07:29
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σπίτι αξίας 1 δισ. δολαρίων – Ο κροίσος που γλίτωσε τη χρεοκοπία χτίζει την ακριβότερη κατοικία του κόσμου

Σπίτι αξίας 1 δισ. δολαρίων – Ο κροίσος που γλίτωσε τη χρεοκοπία χτίζει την ακριβότερη κατοικία του κόσμου

23 Ιανουαρίου 2017

O 55χρονος δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Ken Griffin, καταρρίπτει το ρεκόρ του ακριβότερου σπιτιού που έχει πουληθεί ποτέ στις ΗΠΑ, δίνοντας 238 εκατ. δολάρια για ένα ρετιρέ με θέα προς το Central Park της Νέας Υόρκης.

Η αγοραπωλησία ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε καταγραφεί το 2014, όταν ένας άλλος διαχειριστής hedge fund, ο Barry Rosenstein, είχε αγοράσει μια κατοικία στα Hamptons για 137 εκατ. δολάρια.

Ο ιδρυτής της Citadel, που διαθέτει περιουσία 37 δισ.  δολαρίων, αγόρασε το ρετιρέ που εκτείνεται από τον 50ο έως τον 53ο όροφο του 220 Central Park South, ενός ουρανοξύστη που σχεδιάστηκε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Robert A.M. Stern. Μάλιστα, το απέκτησε όσο ακόμα ο πύργος βρισκόταν υπό κατασκευή και αφότου έκανε «παζάρι»: Η ζητούμενη τιμή πώλησης ήταν 250 εκατ. δολάρια.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luxury Listings (@luxury_listings)

Όπως είχε πει τότε στη Wall Street Journal εκπρόσωπος του Griffin, ο διαχειριστής ήθελε ένα μέρος να μείνει στη Νέα Υόρκη, καθώς η Citadel θα επέκτεινε την παρουσία της στην πόλη με ένα νέα γραφεία.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε πού να μείνει. Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί ότι είχε πληρώσει 122 εκατ. δολάρια για ένα από τα ακριβότερα σπίτια που έχουν πουληθεί ποτέ στο Λονδίνο, μία έπαυλη πολύ κοντά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Είχε προηγηθεί η  αγορά αρκετών ορόφων σε ένα κτίριο στο Σικάγο αντί 58,75 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Griffin είχε αγοράσει το  2015 ένα ρετιρέ στο Miami Beach αντί 60 εκατ. δολαρίων, σπάζοντας τότε το ρεκόρ του πιο ακριβού διαμερίσματος που έχει πουληθεί στο Μαϊάμι.

Όμως, όλα αυτά τα ρεκόρ ωχριούν μπροστά στο mega-project του τιτάνα των hedge funds στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Ο Griffin έχει ξοδέψει περίπου 450 εκατ. δολάρια μαζεύοντας γειτονικά οικόπεδα πάνω στη θάλασσα, όπου σκοπεύει να χτίσει μία πραγματικά γιγαντιαία έπαυλη. Η αξία της, όταν κατασκευαστεί, θα σπάσει το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων, κερδίζοντας τον τίτλο του ακριβότερου σπιτιού σε όλο τον κόσμο.

Σε έναν δρόμο που ονομάζεται Billionaires Row, γιατί φιλοξενεί τις επαύλεις κροίσων, ο Griffin σχεδιάζει να χτίσει ένα σπίτι που θα είναι το μεγαλύτερο στο Παλμ Μπιτς, ξεπερνώντας ακόμα και το θέρετρο Mar-a-Lago του Donald Trump.

Το 15.240 τ.μ. ακίνητο θα χτιστεί σε σύγχρονο στυλ και θα διαθέτει ξενώνα, πισίνα αλλά και τεράστιους κήπους, πάνω στο κύμα.

Αρχικά, σε αυτό θα εγκατασταθεί η μητέρα του, αλλά ο Griffin σχεδιάζει να ζήσει εκεί όταν αποσυρθεί.

Ποιος είναι ο Ken Griffin 

Ο Griffin ήταν μόλις 19 χρόνων όταν μπήκε στον κόσμο των επενδύσεων. Όπως λέγεται είχε στήσει μόνος του ένα δορυφορικό πιάτο στην ταράτσα της φοιτητικής εστίας του Χάρβαρντ, για να μπορεί να εξασκείται στο trading ομολόγων. Στα 22 του χρόνια ίδρυσε την Citadel και έβγαλε δισεκατομμύρια αγοράζοντας πάμφθηνα περιουσιακά στοιχεία των χρεοκοπημένων hedge funds Amaranth και Sowood Capital Management καθώς και της επίσης χρεοκοπημένης Enron.

H εταιρεία του βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2008. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση βρήκε τον Griffin με υπερβολική μόχλευση, αφού για κάθε 1 δολάριο που της έδιναν οι πελάτες της, η Citadel δανειζόταν και επένδυε 8 δολάρια. Εξαιτίας αυτού του υψηλού δανεισμού, η εταιρεία σφυροκοπήθηκε από την κρίση, καταφέρνοντας να χάσει τουλάχιστον τα μισά από τα κεφάλαια που της είχαν εμπιστευτεί οι πελάτες της μέσα σε 15 εβδομάδες. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή ώστε στην αγορά κυκλοφορούσαν τότε επίμονα οι φήμες που ήθελαν τη Fed να ετοιμάζεται να διασώσει την Citadel.

Για να επιβιώσει, ο Griffin κατέφυγε σε μια κίνηση απελπισίας, αφού «κλείδωσε» τα funds του, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους πελάτες του να αποσύρουν τα χρήματά τους, για διάστημα 10 μηνών. Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς τρία χρόνια και 17 ημέρες για να μπορέσει η Citadel να ανακτήσει τα κεφάλαια των επενδυτών της που είχε χάσει.

Όμως το 2022, η Citadel έβγαλε κέρδη 16 δισ. δολαρίων για τους πελάτες της, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του καλύτερου trade όλων των εποχών, που κατείχε έως τότε ο John Paulson, με τα 15,6 δισ. δολάρια που είχε βγάλει στο περίφημο σορτάρισμα της στεγαστικής πίστης, το 2007.

Για να επιβραβεύσει το προσωπικό του για μία πολύ καλή χρονιά, στα τέλη του 2022 είχε καλέσει όλους τους εργαζόμενους, μαζί με τις οικογένειές τους, για ένα τριήμερο στην Walt Disney World της Φλόριντα.

Ο ίδιος ο διαχειριστής κάλυψε όλα τα έξοδα για συνολικά 10.000 άτομα, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και περισσότερα από 2.500 παιδιά. Τα αεροπορικά εισιτήρια από πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Χιούστον, το Παρίσι και η Ζυρίχη, τα ξενοδοχεία, το κόστος των εισιτηρίων για το θεματικό πάρκο και τα γεύματα ήταν πληρωμένα από τον Griffin. Το πρόγραμμα του τριημέρου περιελάμβανε ακόμα και συναυλία των Coldplay.

Ο Griffin, που έχει τη φήμη του σκληρού αφεντικού, συνηθίζει τέτοιες μεγάλες κινήσεις γενναιοδωρίας προς το προσωπικό του. Στα 25α γενέθλια της Citadel είχε πληρώσει από την τσέπη του για να φέρει την τραγουδίστρια Katy Perry, ενώ είχε διοργανώσει ένα ακόμα πάρτι, με το συγκρότημα των Maroon 5 για να επιβραβεύσει το προσωπικό του για τη σκληρή δουλειά τους.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σαλόνι με θέα στην κορυφή του κόσμου – Πληρώνουν 2,7 δισ. δολάρια για να την βλέπουν

Ένας κήπος 206 μέτρα πάνω από το έδαφος – Μέσα στον υψηλότερο ουρανοξύστη της Ε.Ε.

Ο αληθινός τραπεζίτης του Monopoly και το σπίτι των 130 δωματίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News