Σαν Σήμερα Πέμπτη 9/11/2023, 07:17
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τρία χρόνια από την «σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα»: Για την Pfizer η πανδημία δεν συνέβη ποτέ

Τρία χρόνια από την «σπουδαία ημέρα για την ανθρωπότητα»: Για την Pfizer η πανδημία δεν συνέβη ποτέ

9 Νοεμβρίου 2020

Η φαρμακευτική Pfizer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοινώνουν ότι το εμβόλιό τους κατά του κορωνοϊού είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90%. Είναι τα πρώτα καλά νέα από την έναρξη της πανδημίας του Covid, που προκαλούν έναν αναστεναγμό ανακούφισης σε όλο τον πλανήτη και ένα χρηματιστηριακό ράλι που φέρνει τη Wall Street σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Το επόμενο έτος, το «εμβόλιο» ανακηρύσσεται από την Merriam-Webster σε λέξη της χρονιάς και ο  Μπουρλά κερδίζει τον τίτλο του επιχειρηματία της χρονιάς από το CNN.

«Η Pfizer έκανε μεγάλο καλό για την ανθρωπότητα και είμαστε πολύ, πολύ υπερήφανοι για αυτό. Δεν σώσαμε μόνο τόσο πολλές ζωές, αλλά  απολαμβάνουμε υψηλά επίπεδα εταιρικής φήμης αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος μας συμπαθεί», έλεγε ο Έλληνας μάνατζερ της φαρμακευτικής στο CNN.

Το 2021, η Pfizer καταγράφει πωλήσεις 36,8 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με το σχετικό σκεύασμά της να σπάει το ρεκόρ του πρώτου σε ετήσιες πωλήσεις φαρμακευτικού προϊόντος όλων των εποχών, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο.

Το 2022, η φαρμακευτική ανακοινώνει πωλήσεις-ρεκόρ, στα 100,3 δισ. δολάρια, με πάνω από τα μισά της έσοδα να προέρχονται από το εμβόλιο και το φάρμακο κατά του Covid-19, Paxlovid.

Αλλά πλέον, η πανδημία έχει τελειώσει. H Pfizer περιμένει έσοδα μόλις 12,5 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο και το Paxlovid φέτος.

Σύμφωνα με τα όσα έλεγε πριν από λίγες εβδομάδες στους αναλυτές ο Μπουρλά, μόνο το 17% του αμερικανικού πληθυσμού αναμένεται να κάνει το εμβόλιο στο πλαίσιο της εμβολιαστικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως παραδέχθηκε, υπάρχει μία κόπωση με τον Covid. «Όλοι θέλουν να ξεχάσουν την ασθένεια», είπε.

Πραγματικά, εάν κοιτάξει κανείς τη μετοχή της Pfizer, είναι σαν η πανδημία του κορωνοϊού να μην συνέβη ποτέ. Ο τίτλος έχει χάσει το 40% της αξίας του φέτος.

Όπως σημείωνε η στήλη Breakingviews του Reuters προ ημερών, είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά η εταιρεία που δημιούργησε ένα από τα βασικά εμβόλια που προστατεύουν έναντι του Covid-19 αξίζει σήμερα λιγότερα από ό,τι πριν από την πανδημία. Η κεφαλαιοποίηση της Pfizer ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια.

Και πλέον, η εταιρεία προσπαθεί με εξαγορές και περικοπές κόστους να πείσει τους επενδυτές να την συμπαθήσουν και πάλι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έμπνευση σε απροσδόκητα μέρη: Το απόλυτο brand της πολυτέλειας γεννήθηκε σε ένα ασανσέρ

O Μάγος του Μένλο Παρκ: Ο εφευρέτης που κατέβαζε 112 ιδέες την ημέρα

Η χρεοκοπία και η αναγέννηση της Polaroid – Όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό καπρίτσιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News