Life & Arts Τετάρτη 21/06/2023, 07:16
ΥΓΕΙΑ

Ερευνα: Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στον εγκέφαλο – Αλλά θέλει μέτρο 

Ερευνα: Ο μεσημεριανός ύπνος κάνει καλό στον εγκέφαλο – Αλλά θέλει μέτρο 

Το να βρίσκουμε τακτικά χρόνο για λίγο μεσημεριανό ύπνο, κάνει καλό στον εγκέφαλό μας και βοηθά να  επιβραδυνθεί η διαδικασία της συρρίκνωσής του, λένε ερευνητές του University College του Λονδίνου.

Η ομάδα έδειξε ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων που παίρνουν ένα υπνάκο το μεσημέρι, ήταν κατά 15 κυβικά εκατοστά μεγαλύτερος – που ισοδυναμεί με καθυστέρηση της γήρανσης μεταξύ τριών και έξι ετών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν ο ύπνος αυτός, να διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. 

Ο μεσημεριανός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη όταν είμαστε μωρά, γίνεται λιγότερο συνηθισμένος καθώς μεγαλώνουμε και στη συνέχεια αυξάνεται σε δημοτικότητα μετά τη συνταξιοδότηση, με το 27% των ατόμων άνω των 65 ετών να αναφέρει ότι παίρνει έναν ημερήσιο υπνάκο.

Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο χρειάζεται επιπλέον έρευνα για το κατά πόσο ο μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Η συνολική υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική για την προστασία από την άνοια και η πάθηση συνδέεται με τον διαταραγμένο ύπνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κακός ύπνος βλάπτει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας φλεγμονή και επηρεάζοντας τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Έτσι, ο τακτικός μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να προστατεύσει από τον νευροεκφυλισμό αντισταθμίζοντας τον ελλιπή ύπνο», δήλωσε η ερευνήτρια Valentina Paz.

Η ομάδα έλαβε δεδομένα από 35.000 άτομα, ηλικίας 40 έως 69 ετών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Ερευνα: Μπορεί μια καθημερινή πολυβιταμίνη να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση;

Ερευνα: Η παχυσαρκία αλλάζει τον εγκέφαλο, «χωρίς σημάδια αναστρεψιμότητας»

Πώς να κόψετε τον εθισμό με το κινητό – Το απλό κόλπο που θα σας πάρει 1 λεπτό

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News