Life & Arts Πέμπτη 3/12/2020, 15:57 ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΤΕΧΝΗ

Η Βασίλισσα των Χριστουγέννων είναι εδώ

Η Βασίλισσα των Χριστουγέννων είναι εδώ

Αυτά τα Χριστούγεννα φαίνεται πως θα είναι αρκετά διαφορετικά σε πολλά επίπεδα, όχι όμως και στη μουσική που θα τα συνοδεύει. Ετσι το χιτ των φετινών Χριστουγέννων δεν είναι κάποιο νέο, φρέσκο, τραγούδι αλλά το «All I Want For Christmas Is You», της Μαράια Κάρεϊ, το οποίο έχει πάρει φόρα και κατευθύνεται προς την κορυφή των Βρετανικών τσαρτς 26 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Το τραγούδι βέβαια θεωρείται εδώ και χρόνια ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών – σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το έχει αποφέρει στην Κάρεϊ 60 εκατομμύρια δολάρια από πνευματικά δικαιώματα – αλλά μέσα σε έξι μέρες, από τις 24 έως τις 30 Νοεμβρίου, είχε κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο streams καθημερινά στο Spotify στις ΗΠΑ, από 600.000 που είχε το 2019. Την ίδια τάση εμφανίζει το τραγούδι και σε άλλες streaming υπηρεσίες, όπως στην Apple Music, ενώ στο YouTube το αυθεντικό βίντεο κλιπ του τραγουδιού μετράει 650 εκατομμύρια views. Δεν είναι τυχαίο που η Μαράια Κάρεϊ φέρει εδώ και καιρό τον τίτλο της «Βασίλισσας των Χριστουγέννων».

Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει να σιγοτραγουδάμε «I don’t want a lot for Christmas» από το 1994 και ειδικά φέτος; Μια απάντηση μπορούμε να βρούμε στο ίδιο το τραγούδι. Για αρχή, μιλάμε για ένα ευχάριστο, cozy, κομμάτι που ξεκινάει σαν μπαλάντα και ανεβάζει στροφές σε πιο γιορτινούς ρυθμούς με επιρροές από γκόσπελ και κάτι από R&B. Οι στίχοι του, επίσης, λένε ότι δεν χρειαζόμαστε πολλά πράγματα για να χαρούμε τα Χριστούγεννα, όπως δώρα, παιχνίδια ή χιόνια, αλλά τα αγαπημένα μας πρόσωπα που τόσο φέτος έχουμε ανάγκη. Το ζητούμενο, λέει η Κάρεϊ με τον ποπ τρόπο της, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, που ειδικά φέτος λόγω του κορωνοϊού, δοκιμάζονται, μας λείπουν και έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Από την άλλη πλευρά, η αναβίωση του τραγουδιού και η αντοχή που δείχνει τα τελευταία χρόνια οφείλεται και στον τρόπο που δουλεύει η streaming μουσική και οι λίστες που κατακλύζουν το Διαδίκτυο. Για μια streaming υπηρεσία δεν έχει μεγάλη διαφορά η προώθηση ενός νέου τραγουδιού ή καλλιτέχνη αν ο κόσμος δείχνει την προτίμηση του σε ένα τραγούδι από το παρελθόν.

Βέβαια και η ίδια η Κάρεϊ έχει δουλέψει αρκετά το branding του τραγουδιού. Μετά την πρώτη του κυκλοφορία, το κομμάτι έχει ηχογραφηθεί ακόμη δύο φορές, έχουν βγει τέσσερα διαφορετικά βιντεοκλίπ, έχει κερδίσει τρία ρεκόρ Γκίνες, ενώ η ποπ τραγουδίστρια έγραψε και ένα παιδικό βιβλίο βασισμένο πάνω στους στίχους του τραγουδιού.

Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε εάν η Μαράια Κάρεϊ θα γιορτάσει την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα βρετανικά τσαρτς με το «All I Want For Christmas Is You», ενώ την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα βγάλει στον αέρα μια νέα εκδοχή του επίσης εορταστικού «Oh Santa» με τις Αριάνα Γκράντε και Τζένιφερ Χάντσον.

Με πληροφορίες από The Guardian, Quartz, Official Charts

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News