Life & Arts Δευτέρα 2/01/2023, 14:46
LIFE & ARTS

Μία απλή κίνηση που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πώς να την κάνετε συχνότερα

Μία απλή κίνηση που μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πώς να την κάνετε συχνότερα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τις καθημερινές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Ωστόσο μια νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι πίνουν αρκετό νερό έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, να πεθάνουν πρόωρα ή να παρουσιάσουν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την πραγματική ηλικία τους.

Η σχετική μελέτη του National Institutes of Health δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό eBioMedicine, όπως σημειώνει το CNN.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει μια ζωή χωρίς ασθένειες», δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο National Heart, Lung and Blood Institute, που είναι τμήμα του NIH.

Οι συγγραφείς κατέληξαν ότι η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, με βάση προηγούμενες παρόμοιες έρευνες που έγιναν σε ποντίκια. Σε αυτές τις μελέτες, ποντίκια που έλαβαν περιορισμένο νερό κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν αυξημένο νάτριο στο αίμα τους. Η διάρκεια ζωής τους μειώθηκε κατά έξι μήνες, που αντιστοιχεί σε περίπου 15 χρόνια ανθρώπινης ζωής. Το νάτριο του ορού μπορεί να μετρηθεί στο αίμα και αυξάνεται όταν πίνουμε λιγότερα υγρά.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν για 30 χρόνια από 11.255 ενήλικες, η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που είχαν επίπεδα νατρίου στο υψηλότερο όριο του φυσιολογικού εύρους είχαν και χειρότερα αποτελέσματα υγείας σε σχέση με εκείνους που βρίσκονταν στο χαμηλότερο άκρο του εύρους.

Τα φυσιολογικά επίπεδα του νατρίου στον ορό είναι 135 έως 146 mEq/L (milliequivalents per liter).

Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου πάνω από 142 mEq/L είχαν 10% έως 15% περισσότερες πιθανότητες να είναι βιολογικά μεγαλύτεροι από τη χρονολογική τους ηλικία σε σύγκριση με όσους είχαν νάτριο στην περιοχή των 137 έως 142 mEq/L. Οι συμμετέχοντες με υψηλότερο κίνδυνο γρηγορότερης γήρανσης είχαν επίσης 64% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή, αρτηριακές νόσους, χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια.

Και τα άτομα με επίπεδα νατρίου άνω των 144 mEq/L είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο να είναι βιολογικά μεγαλύτερης ηλικίας και 21% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Ενήλικες με επίπεδα νατρίου στον ορό μεταξύ 138 και 140 mEq/L, από την άλλη πλευρά, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νόσο.

Η μελέτη δεν είχε πληροφορίες σχετικά με το πόσο νερό έπιναν οι συμμετέχοντες.

Πώς να πίνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα

Περίπου οι μισοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν τηρούν τις συστάσεις για την ημερήσια συνολική πρόσληψη νερού.

Πάντως, τα επίπεδα του νατρίου επηρεάζονται τόσο από την κατανάλωση νερού όσο και από άλλα υγρά καθώς και φρούτα ή λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Το National Academy of Medicine συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν 2,7 λίτρα υγρών ημερησίως και στους άνδρες 3,7 λίτρα. Αυτή η σύσταση περιλαμβάνει όλα τα υγρά και τα πλούσια σε νερό τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και σούπες. Δεδομένου ότι η μέση αναλογία κατανάλωσης υγρών προς τρόφιμα είναι περίπου 80:20, αυτό σημαίνει 9 κούπες νερό την ημέρα για τις γυναίκες και 12,5 κούπες για τους άνδρες, σημειώνει το CNN.

Τα άτομα με παθήσεις πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους για την ποσότητα των υγρών που είναι κατάλληλη για αυτά. 

Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ίσως χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο να εντάξετε την κατανάλωση νερού στη συνηθισμένη σας ρουτίνα. Δοκιμάστε να αφήσετε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σας, ώστε να το πιείτε μόλις ξυπνήσετε ή να πιείτε νερό ενώ ετοιμάζεται ο πρωινός καφές σας. Σκεφτείτε ένα μέρος στο οποίο βρίσκεστε αρκετές φορές την ημέρα και φροντίστε να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια, πίνοντας νερό κάθε φορά που θα είστε εκεί. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε: 5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Ύπνος: Αυτό το λάθος που κάνουμε όλοι βλάπτει σοβαρά την υγεία

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Έτσι πρέπει να πίνετε τον καφέ σας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS