Life & Arts Δευτέρα 31/01/2022, 12:05
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το καλύτερο κτίριο του κόσμου; Σίγουρα δεν πάει ο νους σας

Το καλύτερο κτίριο του κόσμου; Σίγουρα δεν πάει ο νους σας

Το καλύτερο κτίριο του κόσμου;  

Σίγουρα ο νους σας πηγαίνει σε κάποιον υπερπολυτελή ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης ή σε κάποια περίπλοκη κατασκευή του Ντουμπάι. Αλλά κάνετε λάθος, καθώς ο φετινός νικητής είναι ένα απλό… νοσοκομείο. 

Ο λόγος για το «Friendship Hospital», το οποίο βρίσκεται στην αγροτική περιοχή Σατκχίρα, στο Μπαγκλαντές της νοτιοανατολικής Ασίας.  

The canal cutting through the center of the complex helps with

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανικής Αρχιτεκτονικής (RIBA), το οποίο διοργανώνει τον σχετικό διαγωνισμό κάθε δεύτερο χρόνο, η επιλογή έγινε επειδή «η φροντίδα του ανθρώπου βρέθηκε στην καρδιά του ντιζάιν». 

Το πανέμορφο νοσοκομείο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από ντόπια τούβλα και προσομοιάζει σε τουριστικό συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών.

The design's shady courtyards were designed to encourage natural ventilation.

Κεντρικό χαρακτηριστικό αποτελεί η ύπαρξη ενός υδάτινου καναλιού, το οποίο χωρίζει τις πτέρυγες του νοσοκομείου που αφορούν τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς ασθενείς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο έχει συνολικά 80 κλίνες.  

«Ο σχεδιασμός του κτιρίου δημιουργεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία σε επισκέπτες, ασθενείς και επαγγελματικό προσωπικό» αναφέρει η κριτική επιτροπή του RIBA. 

Jury chair Odile Decq called the hospital

Υπεύθυνος για την ανέγερση του κτιρίου ήταν ο αρχιτέκτονας Kashef Chowdhury, ο οποίος ανέλαβε να χτίσει το νοσοκομείο για λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Friendship. 

Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η γκαλερί James-Simon-Galerie στο Βερολίνο, ενώ στην τρίτη ακολούθησε το κτίριο Lille Langebro στη Κοπεγχάγη. 

* Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον Kashef Chowdhury / URBANA

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News