Life & Arts Κυριακή 30/06/2024, 12:22
LIFE & ARTS

Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Το ιαπωνικό μυστικό για μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Στη σύγχρονη εποχή πολλοί αναζητούν τρόπους να γίνουν περισσότερο ευτυχισμένοι και να ζουν περισσότερο. Πολύ μελάνι έχει χυθεί στις συνταγές μακροζωίας και ευδαιμονίας.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία για τη μακροζωία είναι το «Ikigai: Το ιαπωνικό μυστικό για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή».
Το Ikigai μεταφράζεται ελεύθερα ως «την ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος» και επικεντρώνεται στον αληθινό σκοπό της ζωής ενός ατόμου. Το να βρείτε το ikigai σας λέγεται ότι κάνει τη ζωή πιο ουσιώδη.

Οι συγγραφείς του βιβλίου έψαξαν και μας αποκαλύπτουν τρεις καθημερινές για μακροβιότητα και ευζωία.

Πιθανώς έχετε ήδη ακούσει για τις «Μπλε ή Γαλάζιες Ζώνες», όπως η Οκινάουα της Ιαπωνίας και η ελληνική Ικαρία.
Οι μπλε ζώνες είναι περιοχές στον κόσμο με τους περισσότερους υπέργηρους ανθρώπους.

Στην Οκινάουα κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τις γυναίκες όλων των άλλων περιοχών παγκοσμίως. Επιπλέον, οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζουν κατά μέσο όρο λιγότερα ποσοστά σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άνοια από τους Αμερικανούς.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό των 100άρηδων στην Ιαπωνική Μπλε Ζώνη;

2+1 καθημερινές πρακτικές

1. Ασκηθείτε σε χαμηλή ένταση για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα

Σχεδόν όλοι οι σούπερ-ager εξασκούνται τακτικά στο radio taiso, μια πολύ γνωστή ιαπωνική άσκηση εδώ και δεκαετίες.
Ένοικοι γηροκομείου στην Οκινάουα αφιέρωναν τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα σε αυτό, αν και ορισμένοι έκαναν τις ασκήσεις από τα αναπηρικά καροτσάκια τους.

Aυτό που κάνει την άσκηση να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι συνήθως γίνεται ομαδικά, καθώς ένας από τους κύριους στόχους της είναι να προάγει το πνεύμα ενότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

2. Βρείτε έναν σκοπό και μείνετε απασχολημένοι

Υπάρχει μια ιαπωνική παροιμία που αναφέρει: «Μόνο το να μένεις ενεργός θα σε κάνει να θέλεις να ζήσεις εκατό χρόνια». Οι κάτοικοι της Οκινάουα το πετυχαίνουν αυτό βρίσκοντας το ikigai, ή τον σκοπό τους, που τους ενθαρρύνει να επικεντρωθούν στο βαθύτερο νόημα της ζωής τους.

Συχνά, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο δεν αποσύρονται με το να συνταξιοδοτηθούν μας λένε οι συγγραφείς του βιβλίου για το «Ikigai» Héctor García and Francesc Miralles.

Για παράδειγμα, ο Hayao Miyazaki, 83 ετών, είναι διευθυντής ταινιών κινουμένων σχεδίων στο Studio Ghibli στην Ιαπωνία. Μια μέρα μετά τη συνταξιοδότησή του τη δεκαετία του ’90, ο Miyazaki ήρθε στη δουλειά για να σχεδιάσει νέα κινούμενα σχέδια- μόλις κυκλοφόρησε μια ταινία το 2023.

3. Τα πάντα ρει

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να βρεις την ευτυχία, για να ζήσεις σύμφωνα με το ikigai σου», γράφουν στο βιβλίο τους οι García και Miralles. Αλλά ένα βασικό συστατικό είναι η ικανότητα να φτάσει κανείς σε κατάσταση ροής και να βιώσει τη «βέλτιστη εμπειρία».

Η ροή είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόλυτη συμμετοχή σε μια δράση και επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Mihaly Csikszentmihalyi.

Το να βυθίζεστε σε μια κατάσταση ροής σας επιτρέπει να είστε πιο παρόντες, να βελτιώσετε την εστίασή σας και να ξεχάσετε προσωρινά τις ανησυχίες σας, σύμφωνα με τους García και Miralles.

«Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που πετυχαίνουν τα περισσότερα», τονίζουν αλλά «εκείνοι που περνούν περισσότερο χρόνο από τους άλλους σε κατάσταση ροής».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι κοινό έχουν τα πέντε μέρη με τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Τα 5 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι ετοιμοθάνατοι – Τι μας μαθαίνουν

Ο μέσος άνθρωπος θα ζήσει 4.000 Δευτέρες – Γιατί πρέπει να μετρήσετε πόσες σας μένουν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News