Life & Arts Δευτέρα 29/01/2024, 07:10
LIFE & ARTS

Διατάσεις και 10.000 βήματα: 5 μύθοι για τη γυμναστική που καταρρίφθηκαν

Διατάσεις και 10.000 βήματα: 5 μύθοι για τη γυμναστική που καταρρίφθηκαν

Η γυμναστική μπορεί μεν να είναι «θαυματουργή» για το σώμα και τον νου, αλλά στην περίπτωση λάθους εύκολα μπορεί κανείς να τραυματιστεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κοιλιακών, που άλλοτε θεωρούνταν βασική άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού και τώρα διαπιστώθηκε ότι μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στην πλάτη.

Υπάρχουν αναρίθμητες παρανοήσεις γύρω από τη σωματική ευεξία και την άθληση. Εν μέρει αποδίδονται στην ανάπτυξη της επιστήμης, αλλά και στους fitness influencers, οι οποίοι μοιράζονται συμβουλές «για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή που πάνε από στόμα σε στόμα στα γυμναστήρια», όπως δήλωσε στους New York Times ο Brad Schoenfeld, καθηγητής επιστήμης της άσκησης στο Lehman College της Νέας Υόρκης. «Όταν αυτές οι απόψεις διασπείρονται στο κοινό και επικρατούν, είναι δύσκολο να αλλάξουν», τόνισε.

Ακολουθούν οι συχνότεροι μύθοι, που «ενοχλούν» περισσότερο τους ειδικούς, σύμφωνα με τους NYT:

Μύθος 1ος: Πρέπει να κάνετε διατάσεις πριν τη γυμναστική

Κατά πάσα πιθανότητα σας έχουν πει να αφιερώνετε μερικά λεπτά σε διατάσεις πριν την άσκηση. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν όχι μόνο ότι δεν αποτρέπουν τραυματισμούς, αλλά μπορεί και να τους ευνοήσουν. Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα διότι η διάταση ενός μυ για περισσότερο από 90 δευτερόλεπτα μειώνει προσωρινά τη δύναμή του.

«Για να προετοιμαστείτε αποδοτικά για άσκηση, δοκιμάστε ένα δυναμικό ζέσταμα – μια σειρά δυναμικών ασκήσεων που θα ετοιμάσουν το κυκλοφοριακό και θα κινητοποιήσουν ήπια τους μύες», δήλωσε ο Δρ. Josh Goldman, διευθυντής του κέντρου αθλητικής ιατρικής του UCLA Health. Ο ίδιος τόνισε ότι οι διατάσεις μπορεί να βοηθήσουν σε διαφορετικές περιστάσεις και τις προτείνει πριν τον ύπνο.

Μύθος 2ος: Το τρέξιμο καταστρέφει τα γόνατα

Οι έρευνες όχι μόνο έχουν καταρρίψει τον μύθο περί κινδύνου οστεοαρθρίτιδας από το τρέξιμο, αλλά πλέον καταλήγουν ότι μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τη νόσο. 

Βέβαια, το έντονο τρέξιμο σε ακραία συχνότητα ή μεγάλη ταχύτητα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Αυτό, όμως, που λεγόταν παλιά ότι «τα γόνατά μας είναι σαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου» και τα φθείρουμε με το τρέξιμο έχει καταρριφθεί 

Μύθος 3ος: Το περπάτημα μπορεί να σας κρατήσει σε φόρμα

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και ορισμένων καρκίνων, καθώς και πρώιμου θανάτου.

Από μόνο του, όμως, δεν είναι αρκετό για να μείνει κανείς σε φόρμα, καθώς από την ηλικία των 30 ετών περίπου, η μυϊκή μας μάζα συνεχώς μειώνεται και συνεπώς οφείλουμε να εστιάζουμε στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. 

Μύθος 4ος: Το ιδανικό είναι 10.000 βήματα την ημέρα

Οι ρίζες αυτού του μύθου μπήκαν τη δεκαετία του 1960, όταν μια ιαπωνική εταιρεία κατασκευής ρολογιών λάνσαρε έναν βηματομετρητή με όνομα «Μέτρο 10.000 βημάτων». Παρότι οι επιστήμονες τον έχουν καταρρίψει εδώ και χρόνια, πολύς κόσμος εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί ως ένδειξη καλής υγείας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο θετικός αντίκτυπος του περπατήματος εμφανίζεται έως τα 7.500 βήματα περίπου. Ωστόσο, ακόμη και 4.000 βήματα φαίνεται να είναι αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Μύθος 5ος: Παγοθεραπεία μετά τη γυμναστική

Τα ice baths (μπάνιο σε παγάκια ή παγωμένο νερό) βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και συνεπώς δίνουν την εντύπωση ότι αποτρέπουν τους τραυματισμούς. Το πρόβλημα είναι το εξής: δεν είναι όλες οι φλεγμονές κακές. Και όπως δήλωσε στους New York Times ο Δρ. Goldman, εάν μπει κανείς για παγωμένο μπάνιο μετά τη γυμναστική, μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη διαδικασία της αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εξηγεί, δημιουργούνται χρήσιμες φλεγμονές μέσω εστιασμένης κινητοποίησης των μυών και όσο το σώμα επανέρχεται, δυναμώνει. Εάν θέλετε να φροντίσετε έναν συγκεκριμένο τραυματισμό μετά τη γυμναστική, καλό θα ήταν να βάλετε πάγο μόνο στο συγκεκριμένο σημείο ή να περιμένετε περίπου μία ημέρα πριν βάλετε ολόκληρο το σώα, δήλωσε ο ίδιος. Για συνολική αποθεραπεία, οι έρευνες δείχνουν ότι η σάουνα ίσως είναι αποδοτικότερη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστήρια στον καιρό του Ozempic – Όσα επέζησαν από την πανδημία, «ιδρώνουν» ακόμα

Όχι δεν είστε τεμπέληδες: Να γιατί δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι

Πόση άσκηση χρειάζεστε την ημέρα; Λιγότερη από ό,τι νομίζετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News