Life & Arts Τρίτη 19/09/2023, 15:11
LIFE & ARTS

Πάρε τα χρήματα και τρέξε: Πώς καλλιτέχνης μετέτρεψε την αφηρημένη τέχνη σε…αφαιρετική

Πάρε τα χρήματα και τρέξε: Πώς καλλιτέχνης μετέτρεψε την αφηρημένη τέχνη σε…αφαιρετική

Κατά γενική ομολογία, η τέχνη είναι υποκειμενική. Όμως υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην υποκειμενικότητα και στην κοροϊδία. 

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να αφουγκράζεται το μουσείο Kunsten στη Δανία, το οποίο έδωσε το 2021, 67.000 ευρώ σε έναν καλλιτέχνη για τη δημιουργία δύο έργων τέχνης, αλλά εκείνος παρέδωσε λευκούς καμβάδες. 

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι ονόμασε τη δουλειά του «Take the Money and Run», δηλαδή «Πάρε τα χρήματα και τρέξε», ενώ είχε και το θράσος να δηλώσει σε τοπικό μέσο ενημέρωσης πως «η δουλειά είναι ότι τους πήρα τα λεφτά».

 

Παρά το ότι ο διευθυντής του μουσείου Lasse Andersson γέλασε όταν είδε τους καμβάδες και αποφάσισε να τους εκθέσει στο μουσείο, τελικά  ζητήθηκε από τον καλλιτέχνη να επιστρέψει τα χρήματα, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου. 

Αναλυτικότερα, η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο καλλιτέχνης ονόματι Jens Haaning, θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα, με εξαίρεση μερικά για τα έξοδα που είχε. 

Ωστόσο εκείνος δήλωσε ότι δεν σχεδίαζε να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι το μουσείο είχε βγάλει «πολύ, πολύ περισσότερα» χρήματα από όσα επένδυσε χάρη στη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Bob Ross: Ο πρώτος πίνακας που έφτιαξε στην εκπομπή του πωλείται για αστρονομικό ποσό

Αυτοί είναι οι 10 πιο ακριβοί πίνακες στον κόσμο

Πέθανε ο ζωγράφος και γλύπτης Φερνάντο Μποτέρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS