Green Economy Παρασκευή 25/12/2020, 10:52
GREEN ECONOMY

Iαπωνία: Στρατηγική πράσινης ανάπτυξης 2 τρισ. δολαρίων

Iαπωνία: Στρατηγική πράσινης ανάπτυξης 2 τρισ. δολαρίων

Την κατάργηση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μέσα στην επόμενη 15ετία έχει θέσει ως στόχο η Ιαπωνία, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για μηδενικές εκπομπές ρύπων και πράσινη ανάπτυξη σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2050.

Η «στρατηγική πράσινης ανάπτυξης» εστιάζει κυρίως τις βιομηχανίες υδρογόνους και αυτοκινήτων, ενώ περιλαμβάνει δυναμικό σχέδιο δράσης για την επίτευξη της δέσμευσης του πρωθυπουργού, Γιοσιχίντε Σούγκα, για τον μηδενισμό των εκπομπών ρύπων έως τα μέσα του αιώνα.

Ο φιλόδοξος στόχος προϋποθέτει ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου για διαφόρους κλάδους και ενδεχομένως να αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στις αλυσίδες τροδοφοσίας και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, όπως αναφέρει έκθεση της κυβέρνησης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ο ετήσιος οικονομικός αντίκτυπος αυτών των αποφάσεων υπολογίζεται στα 90 τρισ. γιέν το 2030 και 190 τρισ. γιέν(1,8 δισ. δολάρια το 2050, αναφέρεται στην έκθεση.

Μεταξύ άλλων, η στρατηγική προβλέπει την αντικατάσταση των βενζινοκίνητων με ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και υβριδικών αυτοκινήτων και αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμων έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση της κατανάλωσης υδρογόνου στους 3 εκατ. τόνους έως το 2030 και στους περίπου 20 εκατ. τόνους έως το 2050 από 200 τόνους το 2017 και σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και μεταφορές.

Η στρατηγική αφορά 14 κλάδους, όπως η offshore αιολική ενέργεια, ενώ προβλέπει την επεκταση της αιολικής ενέργειας με έως και 45 gigawatts(GW) εγκατεστημένης ισχύος έως το 2040.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News