Green Economy Τρίτη 23/04/2024, 07:50
GREEN ECONOMY

Η μεγάλη «πράσινη» ευκαιρία για τον κλάδο κατασκευής καλωδίων

Η μεγάλη «πράσινη» ευκαιρία για τον κλάδο κατασκευής καλωδίων

Οι στόχοι που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ έχει ενισχύσει τη ζήτηση καλωδίων για τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας και δημιουργεί ένα νέο πεδίο ανάπτυξης και ανταγωνισμού για τις εταιρείες του κλάδου.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μόλις την περασμένη εβδομάδα η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καλωδίων στον κόσμο, η ιταλική Prysmian, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Encore Wire, εταιρείας παρασκευής χαλκού και αλουμινίου για οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά καλώδια με έδρα το Τέξας, έναντι 3,9 δισ. ευρώ. Ο ιταλικός κολοσσός μέσω αυτής της εξαγοράς προσθέτει στο δυναμικό του ετήσιες πωλήσεις ύψους 2,6 δισ. δολαρίων σε καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης.

Η Cenergy Holdings, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων μέσω της θυγατρικής της Hellenic Cables, ανακοίνωσε σχέδιο κατασκευής μιας νέας μονάδας παραγωγής υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων στο Μέριλαντ, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά στις αυξανόμενες ανάγκες της αμερικανικής αγοράς για καλώδια. Η ελληνική εταιρεία έχει συνδέσει τη δραστηριότητά της με την ενεργειακή μετάβαση και τις ανάγκες για καινοτόμα προϊόντα και υλοποιεί παράλληλα σχέδιο επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πρόσθετης δυναμικότητας να έχει ήδη δεσμευτεί. Παράλληλα η εταιρεία, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για χερσαία καλώδια, έχει προχωρήσει σε πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμού στο εργοστάσιο της Θήβας, ώστε να δημιουργήσει ακόμη υψηλότερη προστιθέμενη αξία, και στον σχεδιασμό ενός κέντρου αριστείας για καλώδια χαμηλής τάσης στη βιομηχανική περιοχή του Ελεώνα Θήβας.

Ενδεικτικό της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας στον κλάδο είναι το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, που ανήλθε στο τέλος του 2023 σε 2,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το ιστορικά υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών για τον τομέα καλωδίων (από 1,35 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022). Ο εξηλεκτρισμός και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελούν τις κύριες τάσεις (megatrends) τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και οδηγούν στην ανάγκη για παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων, ενώ αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα.

Η ισχυρή ζήτηση για υποβρύχια καλώδια παγκοσμίως έχει παρατείνει σημαντικά τους χρόνους παράδοσης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο χρόνος προμήθειας καλωδίων για ένα έργο υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μπορεί να κυμαίνεται από ένα έτος έως και 3-4 χρόνια, ενώ για χερσαία διασύνδεση, από κάποιους μήνες έως και άνω του έτους. Εργα τέτοιου μεγέθους, ωστόσο, πέρα από τη δυναμικότητα παραγωγής, εξαρτώνται σημαντικά και από τα υπόλοιπα υλικά και υπηρεσίες, όπως οι μετατροπείς συνεχούς ρεύματος (DC convertors), τα πλοία εγκατάστασης των καλωδίων κτλ.

Η Cenergy Holdings, έχοντας διαπιστώσει ότι ο εξηλεκτρισμός και η απαίτηση για ενεργειακή ασφάλεια θα αποτελούν τις κύριες τάσεις τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, έχει προσαρμόσει τη στρατηγική της στην παραγωγή περισσότερων καλωδίων όλων των τύπων για να προσφέρει καινοτόμες και ασφαλείς λύσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Cenergy: Σχέδια για νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων στις ΗΠΑ

Cenergy Holdings: Στα ραντάρ οι ΗΠΑ για νέα μονάδα – Ανεκτέλεστο 3,15 δισ. και υψηλές προσδοκίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News