Green Economy Τετάρτη 31/01/2024, 07:01
GREEN ECONOMY

Φθηνό ρεύμα και τον Φεβρουάριο – Ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα

Φθηνό ρεύμα και τον Φεβρουάριο – Ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα

Ούριος άνεμος θα φυσήξει για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος τον Φεβρουάριο, καθώς η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και χονδρεμπορικής ρεύματος και η ένταση του ανταγωνισμού που δρομολόγησε η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη με το πράσινο ειδικό τιμολόγιο σπρώχνουν προς τα κάτω τις τιμές σε όλη την γκάμα των χρωματιστών τιμολογίων.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, εν αναμονή και της νέας παρέμβασης του ΥΠΕΝ με την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη χρωματική κατηγοριοποίηση των τιμολογίων (κατά πάσα πιθανότητα σήμερα), που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διάθεση στην αγορά και σταθερών μπλε τιμολογίων χρονικής διάρκειας μικρότερης των 12 μηνών, οι πάροχοι καταρτίζουν ήδη τιμολόγια 6μηνης και 8μηνης διάρκειας για τον Φεβρουάριο, σε τιμές ακόμη και κάτω από τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα. Τον δρόμο για σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας του 12μήνου άνοιξε, έπειτα από μια μεγάλη αναταραχή που προκάλεσε στην αγορά, το τιμολόγιο της εταιρείας Φυσικό Αέριο με τιμή στα 12,3 λεπτά η κιλοβατώρα (και πάγιο στα 9 ευρώ), η ζήτηση του οποίου εξαντλήθηκε μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες διάθεσής του.

Φθηνό ρεύμα και τον Φεβρουάριο – Ακόμα και κάτω από τα 11 λεπτά η κιλοβατώρα-1

Ο ανταγωνισμός στα σταθερά τιμολόγια αναμένεται να ενταθεί τον Φεβρουάριο, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου και χονδρεμπορικής ρεύματος διαμορφώνονται σε τιμές που μπορούν να στηρίξουν λιανική τιμή γύρω στα 11 λεπτά η κιλοβατώρα και για κάποιους παρόχους που θα επιλέξουν επιθετική πολιτική ακόμη και πολύ κάτω από τα 11 λεπτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο του ΤΤF κινείται το τελευταίο διάστημα σταθερά κάτω από τα 30 ευρώ/μεγαβατώρα, επίπεδα χαμηλότερα κατά 58,45% από την τιμή των 69,28 ευρώ/μεγαβατώρα στις 31 Ιανουαρίου 2023 και κατά 37,7% χαμηλότερα από την τιμή στις 31 Ιανουαρίου 2022. Σε πορεία συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης βρίσκεται και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία τον Ιανουάριο δείχνει να κλείνει κοντά στα 93 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 102,2 ευρώ του Δεκεμβρίου και με τις εκτιμήσεις της αγοράς να βλέπουν περαιτέρω υποχώρηση στα 84 ευρώ/μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο.

Η σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής τον Φεβρουάριο αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια.

Στα πράσινα τιμολόγια ο ανταγωνισμός αφορά τις εκπτώσεις που θα δώσουν οι πάροχοι αφού οι τιμές παραμένουν σταθερές για ένα εξάμηνο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς οι τελικές τιμές για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 13 λεπτά η κιλοβατώρα και για κάποιους παρόχους αρκετά κάτω από τα 13 λεπτά. Μένει να φανεί εάν κάποιοι πάροχοι θα επιλέξουν να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους από το να παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις και ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που είδαμε να συμβαίνει τον Ιανουάριο τουλάχιστον από δύο παρόχους. Ενταση του ανταγωνισμού αναμένεται και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα έναντι εύρους 12-14 λεπτών τον Ιανουάριο (χωρίς τις διάφορες εκπτώσεις συνέπειας κ.λπ.).

Ο ανταγωνισμός από πλευράς των παρόχων φαίνεται να επικεντρώνεται από τον Φεβρουάριο στα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια, με στόχο να μετακινήσουν προς τα εκεί και το πελατολόγιό τους που σε ποσοστό πάνω από 90% σήμερα βρίσκεται στα πράσινα τιμολόγια.

Οι καταναλωτές, πάντως, επιλέγοντας μπλε τιμολόγια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαλλάσσονται από τον πονοκέφαλο της αναζήτησης του φθηνότερου τιμολογίου ανά μήνα, αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνουν το ρίσκο να μην επωφεληθούν από μια περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, αφού για να μετακινηθούν θα πρέπει να πληρώσουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης. Οι εκτιμήσεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 20 ευρώ/ μεγαβατώρα και για κάποιους ακόμη και στα 12 ευρώ/μεγαβατώρα τους επόμενους μήνες καθιστούν υψηλού ρίσκου την επιλογή «κλειδώματος» μιας τιμής από τώρα, ακόμη και για ένα εξάμηνο.

Στην περίπτωση των πράσινων και των κίτρινων τιμολογίων οι καταναλωτές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις εκπτώσεις συνέπειας, αφού αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί στην ώρα του, η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που προκύπτει μετά την έκπτωση.

Στο μεταξύ, σε ισχύ θέτει η ΡΑΑΕΥ από αύριο το νέο εργαλείο του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή με σκοπό να διευκολύνει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου και προμηθευτών και διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου. Αντικείμενο ενεργειακής διαμεσολάβησης μπορούν να αποτελέσουν, ενδεικτικά, οι αμφισβητήσεις χρεώσεων, ρήτρας, ύψους κατανάλωσης, η ασάφεια λογαριασμού κ.τ.λ. Η υποβολή αίτησης του καταναλωτή για διαμεσολάβηση γίνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ENOMOS (Energy Ombudsman Operating System) που έχει αναπτύξει η ΡΑΑΕΥ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Διαβάστε επίσης: 

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος

Ρεύμα: To 95% των καταναλωτών έχει πράσινο τιμολόγιο

ΥΠΕΝ: Από 12,6 σεντς ξεκίνησαν οι τιμές ηλ. ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News