Green Economy Τετάρτη 18/10/2023, 17:55
GREEN ECONOMY

Πρόβλεψη: Πληθωριστικός αντίκτυπος από την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Πρόβλεψη: Πληθωριστικός αντίκτυπος από την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Το κόστος της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές αερίων της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, σύμφωνα με CEO στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Θα υπάρξει πληθωριστικός αντίκτυπος από την [απανθρακοποίηση] της ναυτιλίας… δεν τίθεται θέμα», δήλωσε ο Bertrand Chen, Διευθύνων Σύμβουλος του Global Shipping Business Network, όπως μεταδίδει το CNBC.

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες που φορολογούν τις ναυτιλιακές εταιρείες για τις εκπομπές τους θα αυξήσουν το κόστος, πρόσθεσε ο Chen.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να επεκταθεί στη ναυτιλιακή βιομηχανία από τον Ιανουάριο του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεγάλα πλοία που εισέρχονται σε λιμάνια της ΕΕ θα χρεώνονται για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Ξαφνικά πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι όντως κάνετε ό,τι χρειάζεται για την απανθρακοποίηση και μπορείτε να δείτε στη ναυτιλιακή βιομηχανία ορισμένοι επενδύουν στα πλοία μεθανόλης και δημιουργούν επενδυτικά κεφάλαια για να αγοράσουν αυτούς τους πόρους, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να αγοράσεις το εναλλακτικό καύσιμο. Κάποιοι είναι πιο παθητικοί [και] περιμένουν να δουν», τόνισε.

Οι καταναλωτές μπορεί να είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα σε προϊόντα που έχουν αποσταλεί ή παραχθεί με τρόπο που «δεν δημιουργεί αέρια θερμοκηπίου», αλλά θα απαιτήσουν απόδειξη λόγω του υψηλού κινδύνου greenwashing, είπε ο Chen.

«Όλοι θα πρέπει να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, είναι θέμα χρόνου. Και σε αυτόν τον κόσμο, αυτό που χρειάζεστε είναι να μπορείτε να αποδείξετε στον τελικό καταναλωτή ότι πράγματι η ενέργεια που κάνετε είναι σωστή και αυτό είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί σήμερα», πρόσθεσε.

Η χρήση του blockchain για την αποθήκευση και την παροχή πρόσβασης σε νομικά και οικονομικά έγγραφα θα μπορούσε να βοηθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία να παράσχει αυτή την απόδειξη, κατέληξε ο Chen.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

KLM: Καλείται στο δικαστήριο για κατηγορίες περί greenwashing

ΕΕ: Επιχειρεί να βάλει τέλος στο greenwashing

ΙΟΒΕ: Στο 7,9% η επίδραση της ναυτιλίας στο ΑΕΠ – Οι προκλήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News