GREEN ECONOMY

Αβαξ: Επιστροφή στον κλάδο των ΑΠΕ μέσω νέας θυγατρικής

Αβαξ: Επιστροφή στον κλάδο των ΑΠΕ μέσω νέας θυγατρικής

Την επαναδραστηριοποίησή του στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δρομολογεί αυτή την περίοδο ο όμιλος Αβαξ, θέλοντας να επωφεληθεί από την ανάγκη για «καθαρές» μορφές ενέργειας. Σύμφωνα με στελέχη του ομίλου, αυτή την περίοδο έχει επανενεργοποιηθεί μια σειρά από άδειες και έργα που είχαν παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου μετά την πώληση του τομέα ΑΠΕ της θυγατρικής Volterra, δυναμικότητας 110 MW, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ειδικότερα, ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αδειοδοτική ωρίμανση και κατασκευή ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μεγέθους αρκετών δεκάδων MW στην περιοχή της Θήβας. Επίσης επιχειρείται η ωρίμανση και υλοποίηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού κι ενός μικρού αιολικού έργου, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που πωλήθηκε πριν από 12 μήνες.

Η σχετική δραστηριότητα πραγματοποιείται πλέον μέσω μιας νέας θυγατρικής στον κλάδο της ενέργειας, την οποία σύστησε ο όμιλος Αβαξ πριν από μερικούς μήνες. Ο λόγος για την ixion Ενεργειακή Α.Ε., η οποία σήμερα είναι θυγατρική της Volterra και στην οποία έχει μετακινηθεί όλη η ομάδα στελεχών που ανέπτυξε το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ενεργειακής εταιρείας του κατασκευαστικού ομίλου. Στόχος είναι να επανατοποθετηθεί η Αβαξ στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας, αξιοποιώντας και τη σημαντική τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί μετά από 12 χρόνια λειτουργίας του τομέα ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο η διοίκηση του ομίλου συζητά το ενδεχόμενο πώλησης και του τομέα εμπορίας και προμήθειας της Volterra. Εφόσον επιτευχθεί κάποια σχετική συμφωνία, η ixion θα αποτελέσει το βασικό «όχημα» παρουσίας της Αβαξ στον τομέα της ενέργειας.

Εκτός από τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, η νέα εταιρεία, τη γενική διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει ο κ. Κίμων Μπότσης, πρόκειται να δραστηριοποιηθεί και σε ακόμη δύο βασικούς τομείς, την ηλεκτροκίνηση και τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Στην περίπτωση της ηλεκτροκίνησης, που αποτελεί και ξεκάθαρο κλάδο εντός της ixion, δρομολογείται η ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε επαγγελματικά κτίρια, χώρους στάθμευσης και εξυπηρέτησης οχημάτων, αλλά και σε τουριστικά καταλύματα. Αυτή η δραστηριότητα θα φέρει την εμπορική επωνυμία Plugit και θα πλαισιώνεται και από σειρά υπηρεσιών, όπως η διαχείριση πλατφόρμας ηλεκτροκίνησης, τιμολογήσεις και συμβόλαια.

Αλλο ένα σημαντικό πεδίο «δράσης» της νέας εταιρείας θα είναι ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας, όπου επιχειρείται η παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών, με έμφαση σε λύσεις όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια και βιομηχανίες, ενώ η εταιρεία θα συμμετέχει και σε διαγωνισμούς για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες και υπηρεσίες συμψηφισμού ενέργειας (net-metering) αναμένεται να αποτελέσει «πεδίο δόξης λαμπρόν» στο άμεσο μέλλον, καθώς προωθούνται προγράμματα επιδότησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση. Ηδη τέτοιες επιδοτήσεις και προγράμματα έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και στην Ελλάδα από ιδιώτες παρόχους αλλά και τη ΔΕΗ, και αναμένεται να διαδοθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News