Green Economy Κυριακή 10/01/2021, 22:52
ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Σχεδιάζει μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Σχεδιάζει μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα

Το όραμά του για ένα μέλλον όπου το βασίλειό του δεν θα εξαρτάται από το πετρέλαιο παρουσίασε ο εστεμμένος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας: μία πόλη χωρίς αυτοκίνητα απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

H νέα πρωτοβουλία του, που ονομάζεται «Η Γραμμή», αναφέρεται σε μία έκταση μήκους 170 χιλιομέτρων η οποία θα ενταχθεί στο παλαιότερο μεγαλόπνοο σχέδιο «Neom», ύψους 500 δισ.δολαρίων που έχει ήδη ανακοινώσει από το 2017, όπως ανέφερε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε δηλώσεις του στην τηλεόραση. Η κατασκευή αυτής της ζώνης θα αρχίσει στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Η περιοχή στην οποία θα εκτείνεται η ζώνη αυτή θα ενδείκνυεται για βόλτα, ενώνοντας τις μελλοντικές κοινότητες χωρίς αυτοκίνητα με πολύ ισχυρό το φυσικό στοιχείο, επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου. H πόλη αυτή θα έχει 1 εκατ.κατοίκους και θα δημιουργήσει 380.000 θέσεις εργασίας έως το 2030. Ωστόσο, ο εστεμμένος πρίγκιπας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το προβλεπόμενο κόστος ή για τον τρόπο χρηματοδότησης του σχεδίου του. 

Το «Νeom» είναι το σχέδιο του εστεμμένου πρίγκιπα που έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του μεγαλύτερου στον κόσμο εξαγωγού πετρελαίου. Προβλέπεται να αναπτυχθεί σε έκταση μεγαλύτερη από 10.000 τετραγωνικά μίλια σε μία απομακρυσμένη περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας. Στην ιστοσελίδα του χαρακτηρίζει το σχέδιό του ως ένα «τολμηρό όνειρο» που θα καταστεί κέντρο για νέες τεχνολογίες και επιχειρήσεις. 

Η σημερινή του ανακοίνωση δείχνει πόσο πολύ απασχολεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν η «ζωή» του βασιλείου του μετά το πετρέλαιο, παρότι το ήμισυ των κρατικών εσόδων προήλθει πέρυσι από το πετρέλαιο. Το σημερινό σχέδιο αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο του «Νeom».

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News