Green Economy Τετάρτη 10/05/2023, 07:19
GREEN ECONOMY

Η παλίρροια επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων – Και αυτό δεν είχε υπολογιστεί 

Η  παλίρροια επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων – Και αυτό δεν είχε υπολογιστεί 

Ένας μεγάλος παγετώνας στη βορειοδυτική Γροιλανδία αλληλεπιδρά με τις παλίρροιες των ωκεανών, σύμφωνα με επιστήμονες, γεγονός που δεν είχε καταγραφεί στο παρελθόν ως αίτιο στο λιώσιμο των πάγων και μπορεί να επιφέρει ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα παγετολόγων παρατήρησαν ότι η γραμμή γείωσης του παγετώνα Petermann -η περιοχή όπου το στρώμα πάγου αρχίζει να εκτείνεται στην κορυφή του ωκεανού – μπορεί να μετατοπιστεί σημαντικά καθώς οι παλίρροιες μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα. 

Όπως μεταδίδει το CNN, η γραμμή γείωσης του Petermann μετακινείται μεταξύ 2 και 6 χλμ, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς η παραδοσιακή άποψη μεταξύ των επιστημόνων ήταν ότι η γραμμή γείωσης δεν μετανάστευε με την παλίρροια – και αυτό εισάγει μια άλλη σημαντική πηγή τήξης που θα μπορούσε να επιταχύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μεταξύ 2016 και 2022, οι θερμότεροι παλιρροϊκοί κύκλοι άνοιξαν μια τρύπα στην κάτω πλευρά του παγετώνα κατά μήκος της γραμμής γείωσης, η οποία είναι αρκετά μεγάλη, ώστε δύο Αγάλματα της Ελευθερίας να μπορούν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε αυτή.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν. Το CNN ανέφερε πρόσφατα ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί αυτή την άνοιξη – μια απότομη αύξηση που έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες. 

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού κάνουν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην υπερθέρμανση των ωκεανών», δήλωσε ο ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. 

«Οι εν λόγω δυναμικές δεν περιλαμβάνονται στα μοντέλα, και αν τις συμπεριλάβουμε, θα αυξηθούν οι προβλέψεις για άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 200%– όχι μόνο για τον Petermann αλλά για όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό,» πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωκοινοβούλιο: Συμφωνία για σύσταση κοινωνικού ταμείου για το Κλίμα

Η κλιματική κρίση δημιουργεί μετανάστες του κλίματος

Έρευνα: Εταιρείες με γυναίκες CEOs είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν greenwashing 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News