Green Economy Πέμπτη 9/02/2023, 10:11
GREEN ECONOMY

Fast track άδειες για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ

Fast track άδειες για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ

Εκτός ένταξης στην κατηγορία των «Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας» μένουν οι επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Θα απολαμβάνουν στο εξής αποκλειστικά και μόνο το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης.

Το κίνητρο αυτό ωστόσο δεν θα παρακάμπτει τις προϋποθέσεις για τις προτεραιότητες στη χορήγηση όρων σύνδεσης με το δίκτυο, που προβλέπει η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η ορθολογική ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων που αφορούν επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ.

Στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων θα μπορούν να εντάσσονται συστήματα που συνδυάζουν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου, εφόσον η παραγόμενη ενέργεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου και εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών πάρκων ή πλωτών φωτοβολταϊκών καθώς και έργα ΑΠΕ πλήρως ελεγχόμενης ηλεκτροπαραγωγής.

Πρόκειται για έργα που συνδυάζουν σταθμό παραγωγής ΑΠΕ (αιολικό ή φωτοβολταϊκό) και μπαταρία αποθήκευσης. Η δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο σύστημα ή και απορρόφησης από το σύστημα καθιστά την παραγωγή αυτών των συστημάτων πλήρως ελεγχόμενη και ως εκ τούτου βελτιστοποιεί τη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται έργα ΑΠΕ που διασυνδέουν περιοχές της επικράτειας που δεν έχουν διασυνδεθεί και δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου, σύμφωνα με το εγκεκριμένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ.

Η τροπολογία προβλέπει ειδικά κίνητρα για επενδύσεις ΑΠΕ σε περιοχές που εντάσσονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News