ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πραγματικότητα γίνεται το come back των τουριστικών αφίξεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης Ιουλίου στο Ελ.Βενιζέλος

Πραγματικότητα γίνεται το come back των τουριστικών αφίξεων

H επιστροφή του ελληνικού τουρισμού αντανακλάται άμεσα και στο πτητικό έργο και στον αριθμό των επιβατών στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol), μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οι πτήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019.

Περισσότερες από το 2019 οι αφίξεις εξωτερικού

Κατ’ αντιστοιχία –έχοντας υπόψη ότι η πληρότητα των αεροσκαφών ενδέχεται να μην αγγίζει πάντα το 100%– οι αφίξεις εξωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούνιο ξεπέρασαν ελαφρώς αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019. Οπως ανέφερε χθες στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν σε 3.481.000 τον Ιούνιο συνολικά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στους 14 μεγαλύτερους αερολιμένες της Fraport Greece. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο, οπότε οι αφίξεις είχαν διαμορφωθεί σε 1.198.000 και οριακά μεγαλύτερος συγκριτικά με τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού του 2019 (3.477.900).

Ωστόσο, η επιβατική κίνηση δεν έχει ακόμη συγκλίνει με αυτήν του 2019 και για τα 15 μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.

Η κίνηση στο Ελ.Βενιζέλος

Τον Ιούλιο στο «Ελ.Βενιζέλος» η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,83 εκατ., μειωμένη κατά 5,1% σε σχέση με την κίνηση του Ιουλίου 2019. Αναλυτικά, η επιβατική κίνηση εσωτερικού πλησίασε τα επίπεδα του 2019, καταγράφοντας ελάχιστη πτώση της τάξης του 0,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μονοψήφια μείωση της τάξης του 7,2%, σε σύγκριση με το 2019.

Πραγματικότητα γίνεται το come back των τουριστικών αφίξεων-1

Συνολικά, κατά τους επτά πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 11,8 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 10,5%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 20% αντίστοιχα.

Επίσης, τον Ιούνιο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας η κίνηση εξωτερικού υπήρξε χαμηλότερη κατά 9,6%, έχοντας διαμορφωθεί σε 1.644.029 άτομα. Επίσης, η συνολική κίνηση (εσωτερικού και εξωτερικού) στο «Ελ.Βενιζέλος» είχε διαμορφωθεί σε περίπου 2,4 εκατ. επιβάτες και υπήρξε χαμηλότερη κατά 6,8% έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019.  

Αντίθετα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον Ιούνιο διακινήθηκαν 4,6 εκατ. άτομα έναντι 4,4 εκατ. επισκεπτών το 2019. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ποσοστό της τάξεως του 10% τον Ιούλιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019.

Οι πτήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Eurocontrol, κατά την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2019. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο φορέας εκτιμά ότι το πτητικό έργο θα κυμανθεί από 88% έως 91% των επιπέδων του 2019, με τον αριθμό των πτήσεων να τοποθετείται σε περίπου 32.500 και 33.000 τις Παρασκευές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Οι καλές αυτές επιδόσεις ωφελούν και τα τουριστικά έσοδα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φέτος η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη είναι σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019, με τον στόχο των τουριστικών εισπράξεων εξωτερικού να τίθεται για τη φετινή χρονιά στα 20 δισ. ευρώ. Η εικόνα των ταξιδιωτικών εσόδων κρίνεται πολύ ικανοποιητική, κατά τον κ. Κικίλια, που έχει θέσει ως πρωταρχικούς στόχους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου –μέχρι τις αρχές του χειμώνα– αλλά και την προσέλκυση ταξιδιωτών ανώτερης εισοδηματικής κατηγορίας που δαπανούν μεγάλα ποσά στις διακοπές τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ στα αεροδρόμια τον Ιούνιο με 3,84 εκατ. αφίξεις

Τουρισμός: Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένονται 1 εκατ. επισκέπτες

Τουρισμός: Μόνο η Ελλάδα σε όλη την Ε.Ε. έχει περισσότερες πτήσεις από το 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News