ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Αντιπάρου

Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της Αντιπάρου

Τα τελευταία 20 χρόνια η Αντίπαρος έχει καθιερωθεί ως ένας υψηλού επιπέδου παραθεριστικός και οικιστικός προορισμός, προσελκύοντας μεταξύ άλλων ιδιαίτερα ευκατάστατους ξένους ιδιοκτήτες, όπως ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον, που έχουν εξελιχθεί σε τμήμα του κοινωνικού ιστού του νησιού. Τώρα πολλοί από αυτούς αλλά και άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη της Αντιπάρου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν ότι το νησί θα διατηρήσει τη βιώσιμη διαδρομή του.

Ενας από τους ανθρώπους που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια είναι και ο Ιάσων Τσάκωνας, ο οποίος πρωτοστάτησε στη βιώσιμη ανάπτυξη της Αντιπάρου από την ίδρυση της εταιρείας του Oliaros το 2001, μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και συμμετοχών. Εκτοτε, το Antiparos Project του κ. Τσάκωνα έχει αναπτύξει 56 από τις περίπου 135 πολυτελείς κατοικίες του νησιού, συνεργαζόμενο με περισσότερους από 20 διακεκριμένους Ελληνες και ξένους αρχιτέκτονες και στούντιο.

Η Oliaros συνέβαλε στην καθιέρωση της Αντιπάρου και σε αρχιτεκτονικό προορισμό, αποσπώντας παράλληλα στη διαδρομή σημαντικές αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές διακρίσεις.

Η Αντίπαρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην ανάπτυξή της: είναι ένα θετικό παράδειγμα μέχρι σήμερα, αλλά λόγω της επιτυχίας της μπορεί να προσελκύσει καιροσκόπους με σχέδια που μπορεί να μη δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσάκωνα, θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη θέσπιση ενός συνόλου προτύπων της Αντιπάρου, ενός κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούν όλες οι σημερινές και μελλοντικές τοπικές μάρκες, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό που αντιπροσωπεύει η Αντίπαρος σήμερα. Ετσι, οι κάτοικοι της Αντιπάρου στηρίζουν την Antiparos Preservation Society, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Λαμπαδάριο.

Ολοι οι κάτοικοι καλούνται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διατήρησης των μοναδικών χαρακτηριστικών του νησιού και την καθοδήγησή της στις επερχόμενες προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η υπερανάπτυξη· και στην προώθηση μιας υπεύθυνης αναπτυξιακής προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και του πολεοδομικού σχεδιασμού. Το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο της APS είναι η μεταφορά του ιατρικού κέντρου σε νέα τοποθεσία με σύγχρονο εξοπλισμό, που χρηματοδοτείται από κατοίκους της Αντιπάρου μέσω της Antiparos Preservation Society.

Το Beach House Antiparos

Πριν από μία δεκαετία, το 2013, ο κ. Τσάκωνας ίδρυσε το Beach House Antiparos, (BHA) που εξελίχθηκε σε κέντρο για τους πελάτες της Oliaros αλλά και τους κατοίκους του ευρύτερου νησιού. Τώρα ο κ. Τσάκωνας αποφάσισε να παραδώσει τα κλειδιά σε μια αφοσιωμένη, ειδική στη φιλοξενία, και σε έναν κορυφαίο Ελληνα εστιάτορα και σεφ από το υπάρχον οικοσύστημα της Αντιπάρου. Η Αθανασία Κομνηνού, ιδιοκτήτρια του «The Rooster», του πρώτου και μοναδικού ξενοδοχείου πέντε αστέρων του νησιού, ανέλαβε τα ηνία με τον Περικλή Κοσκινά –ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα μενού του BHA από το 2014– και την ομάδα του στην «Κουκουβάγια» προκειμένου να διευθύνουν το εστιατόριο. Το BHA είναι ένα από τα πιο ισχυρά τοπικά brands που έχουν βοηθήσει το νησί να γίνει παράδειγμα θετικής εξέλιξης τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλα τέτοια brands περιλαμβάνουν τον «Καπετάν Πιπίνο», το «Περαματάκι», το «A Luna», το «Οικογενειακό», τη «Lollos Pizza» και τα «Sapu», «Ελιά», «Παντελής Κληματαριά» και «The Rooster».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News