ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διαμάχη μετόχων για τον έλεγχο της Air Mediterranean

Διαμάχη μετόχων για τον έλεγχο της Air Mediterranean

Στις δικαστικές αίθουσες οδηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», η αντιπαράθεση μεταξύ του μετόχου μειοψηφίας και της διοίκησης της Air Mediterranean, της αεροπορικής εταιρείας που τον Νοέμβριο του 2017 είχε ανακοινώσει την έναρξη πτήσεων μεταξύ της Αθήνας, του Λονδίνου, της Στοκχόλμης και της Βαγδάτης. Σύντομα, τις ανακοινώσεις εκείνες διαδέχθηκε αντιπαράθεση μεταξύ μετόχων στην εταιρεία, όπου πρόεδρος είναι η Νάντα Χάλακ σύζυγος του Τζορτζ Χάλακ (στενού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου) και μητέρα των μελών του Δ.Σ. Ανδρέα και Φάντι Ηλία Χάλακ.

Η κυπριακή GMT Aviation, που ελέγχει με 18,872% την Air Mediterranean, ζήτησε μέσω εξώδικης δήλωσης στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου και τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2023. Τον περασμένο Απρίλιο η μέτοχος μειοψηφίας κατέθεσε και εξασφάλισε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο τη χορήγηση άδειας σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα αύριο Τετάρτη.

Η διοίκηση της Air Mediterranean υποστήριξε ότι το αίτημα σύγκλησης γενικής συνέλευσης από την GMT Aviation στον συγκεκριμένο χρόνο γίνεται επειδή ο μέτοχος μειοψηφίας γνωρίζει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα του εξασφαλίσουν εν τοις πράγμασι προνόμια μετοχικής πλειοψηφίας.

Κατά την ίδια επιχειρηματολογία, ένας από τους τέσσερις αιτούντες την έκτακτη Γ.Σ. και μέλος της οικογένειας Χάλακ, αφότου παύθηκε από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Air Mediterranean, προσεταιρίσθηκε την GMT Aviation με «δεδομένο και το ότι από τις οικονομικές καταστάσεις του 2021 προκύπτουν δαπάνες που δεν σχετίζονται με τη δραστηριότητα της εταιρείας». Και στράφηκε κατά της αεροπορικής, «για λόγους προσωπικών επιδιώξεων, εις βάρος των εταιρικών, αλλά και των οικογενειακών τους συμφερόντων, και δη παρόλο που η εταιρεία είναι κερδοφόρα με αισιόδοξες προοπτικές». Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, ο αιτών την έκτακτη Γ.Σ. και μέλος της οικογένειας Χάλακ, διαθέτει πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για το επίμαχο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήταν ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος.

Ωστόσο, τους ισχυρισμούς αυτούς απέρριψε το δικαστήριο, δεδομένου ότι τα κέρδη μετά από φόρους του 2020 περιορίστηκαν από 3,3 εκατ. ευρώ, σε περίπου 1 εκατ. και 1,3 εκατ. ευρώ το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Εξάλλου, η Air Mediterranean, που έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της στην εκτέλεση ναυλωμένων πτήσεων, δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις του 2021.

Πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία, που φέρεται ως κάποιον βαθμό να συνδέεται με τον εμίρη του Κατάρμ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, με το δικαστήριο να κρίνει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα της αίτησης που κατέθεσε η μέτοχος μειοψηφίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News