Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 13:40
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ηλιοθεραπεία πλάι στα συντρίμμια – Ηθικά διλήμματα για τους τουρίστες σε Τουρκία, Ελλάδα, Χαβάη, Μαρόκο

Ηλιοθεραπεία πλάι στα συντρίμμια – Ηθικά διλήμματα για τους τουρίστες σε  Τουρκία, Ελλάδα, Χαβάη, Μαρόκο

Σεισμοί στην Τουρκία και το Μαρόκο, πυρκαγιές στην Ελλάδα και τη Χαβάη και τώρα οι καταστροφικές  πλημμύρες. Το κοινό που είχαν οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών ήταν ότι έπληξαν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις και χωριά, σκοτώνοντας κατοίκους και καταστρέφοντας μνημεία.

Μπροστά σε αυτές τις καταστροφές, πολλοί τουρίστες βρίσκονται σε δίλημμα. Όσοι ήδη βρίσκονται στις χώρες που πλήττονται αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να μείνουν ή να φύγουν. Και όσοι έχουν σχεδιάσει ταξίδια για το επόμενο διάστημα σκέφτονται μήπως θα πρέπει να τα ακυρώσουν. Θα είναι τα χρήματα που θα αφήσουν μία πραγματική βοήθεια για τους ντόπιους ή μήπως θα γίνουν βάρος; Τελικά, είναι σωστό οι τουρίστες να διασκεδάζουν όσο ένα έθνος πενθεί και προσπαθεί ακόμα να σώσει ζωές;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, σημειώνουν οι New York Times. Κάθε καταστροφή είναι διαφορετική και ενώ οι τουρίστες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες  των αρχών μετά από τέτοια γεγονότα, οι τοπικές κοινωνίες δεν συμφωνούν πάντα ότι αυτή είναι η πιο σωστή προσέγγιση. 

Μετά τις πυρκαγιές στο Μάουι, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης Lahaina τον Αύγουστο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 115 άτομα, οι κάτοικοι του νησιού διχάστηκαν εξαιτίας της απόφασης να επιτραπεί ο τουρισμός, όσο οι ντόπιοι θρηνούσαν για όσα είχαν χάσει. 

Όμως στο Μαρόκο, το οποίο επλήγη από τον σεισμό των 6,8 ρίχτερ, οι κάτοικοι συμφωνούν: Ελπίζουν ότι οι ξένοι επισκέπτες θα συνεχίσουν να φτάνουν στη χώρα, για να στηρίξουν την οικονομία τώρα που το χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Άλλωστε, η καταστροφή απέχει από τα τουριστικά σημεία. 

«Μετά και την πανδημία, εάν οι τουρίστες εγκαταλείψουν το Μαρόκο, αυτό θα ήταν τραγικό για μια χώρα όπου τόσο πολλοί πόροι προέρχονται από τον τουρισμό», λέει στους New York Times  η Mouna Anajjar, αρχισυντάκτρια του I Came for Couscous, ενός τοπικού περιοδικού. «Άμεσα ή έμμεσα, όλοι οι κάτοικοι  εξαρτώνται από αυτούς τους πόρους και θα επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό». 

Οι συμβουλές τις οποίες δίνουν στους ταξιδιώτες οι ειδικοί είναι πρώτα από όλα, να ελέγξουν εάν ο συγκεκριμένος προορισμός είναι ανοικτός για τους τουρίστες. Όταν οι πυρκαγιές μαίνονταν στο Μάουι, τον περασμένο μήνα, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους τουρίστες να καθίσουν στα σπίτια τους. Η κυβέρνηση του Μαρόκου δεν έχει δώσει κάποια οδηγία μέχρι στιγμής και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πολίτες του που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη χώρα να τσεκάρουν με τον tour operator τους εάν υπάρχουν προβλήματα.  Πάντως, έχει πλέον διαπιστωθεί ότι οι ζημιές περιορίζονται σε αγροτικές περιοχές και τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν επηρεαστεί.

«Υπάρχουν περιοχές μέσα στη μεντίνα του Μαρακές που έχουν υποστεί καταστροφές, κάποια ιστορικά μνημεία είναι κλειστά, αλλά οι περισσότερες περιοχές μέσα στις πόλεις μπορούν να υποδεχθούν κανονικά επισκέπτες. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι ανοικτό, με τα αεροδρόμια, τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια να λειτουργούν κανονικά, υπό το σοκ των γεγονότων», σημειώνει η Zina Bencheikh, της Intrepid Travel.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να εξετάζουν οι ταξιδιώτες είναι εάν αποτελούν βάρος για τις τοπικές κοινότητες. Όταν ο σεισμός χτύπησε την Τουρκία, τον Φεβρουάριο, η Turkish Airlines ακύρωσε δεκάδες πτήσεις, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τις προσπάθειες διάσωσης. Πτήσεις ακυρώθηκαν και κατά τις πυρκαγιές στο Μάουι, προκειμένου τα αεροπλάνα να χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού Μάουι παραμένει κλειστό για τους τουρίστες, αλλά αναμένεται να ανοίξει στις 8 Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, στη Χαβάη, η εικόνα των τουριστών που έκαναν ηλιοθεραπεία στην παραλία καθώς ομάδες διάσωσης έψαχναν για επιζώντες, εξόργισε τους ντόπιους, πυροδοτώντας μια εκστρατεία στα social media που ζητούσε την αποχώρηση των ξένων. Μοιραία, οι ταξιδιώτες αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους σε ένα μέρος που πλήττεται από μία φυσική καταστροφή. Σύμφωνα με τα όσα είπαν ειδικοί στους New York Times, οι ντόπιοι συνήθως δεν περιμένουν κάτι τέτοιο, όμως είναι σημαντικό ο καθένας να αντιλαμβάνεται το κλίμα που επικρατεί γύρω του.

«Οι άνθρωποι του Μαρόκου λένε ‘μην κλείσετε το Μαρόκο’», σημειώνει η Bencheikh της Intrepid Travel. «Είναι απολύτως αποδεκτό οι τουρίστες να συνεχίσουν τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματίσει, όπως να πηγαίνουν σε εκδρομές, να κάνουν ηλιοθεραπεία στην πισίνα ή να απολαμβάνουν τη νυχτερινή ζωή. Το Μαρόκο παραμένει ένας ζωντανός και φιλόξενος προορισμός”, λέει ο Ángel Esquinas, διευθυντής της Barceló Hotel Group για την περιοχή. «Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον τους και να δείχνουν σεβασμό στις ιδιαίτερες συνθήκες της τοπικής κοινότητας».

Όσο για εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν, πέρα από τα χρήματα που θα αφήσουν στην τοπική οικονομία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. «Μόλις βγήκαμε από ένα μεσημεριανό γεύμα, είδαμε ένα μεγάλο κέντρο αιμοδοσίας και νιώσαμε ότι ήταν το σωστό πράγμα να κάνουμε», λέει ο Tony Osborne από το Λονδίνο, που βρισκόταν στο Μαρακές την ημέρα του σεισμού. «Οι Μαροκινοί ήταν πολύ φιλόξενοι. Εύχομαι να μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να βοηθήσουμε».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η Süddeutsche Zeitung στη Ρόδο: Η μυρωδιά καπνού έφυγε, οι τουρίστες ήρθαν

«Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη Ν. Ευρώπη» – Θα πάνε πιο βόρεια οι τουρίστες;

Πώς οι κάτοικοι ενός νησιού κρατούν τους τουρίστες μακριά από τις παραλίες τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News