Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 13:40
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Δεν δυσκολεύεται μόνο η Ελλάδα να βρει προσωπικό 

Τουρισμός: Δεν δυσκολεύεται μόνο η Ελλάδα να βρει προσωπικό 

Τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα σπάσει επιτέλους το φράγμα του 2019 και θα κατακτήσει νέο ρεκόρ στον τουρισμό, η χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις στον τουριστικό κλάδο, όσον αφορά το εργατικό δυναμικό, αλλά δεν είναι η μόνη. 

Η είσοδος της Κροατίας στο ευρώ και η ελεύθερη διέλευση των ταξιδιωτών από την ΕΕ λειτουργούν θετικά για τα πολυσύχναστα εστιατόρια και τα καταστήματα με σουβενίρ στην Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ. Οι επιχειρήσεις τα πάνε καλύτερα από ποτέ, καθώς περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν στη χώρα και ξοδεύουν χρήματα, με τους αξιωματούχους να προβλέπουν και εκεί έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό.

Η επιτυχία ωστόσο, φέρνει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, στους παραλιακούς κόμβους κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής Θάλασσας και στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. 

«Η Κροατία από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει αρκετό εργατικό δυναμικό για να διατηρήσει τον τουρισμό ως την κύρια βιομηχανία της και βρίσκεται στην κατάσταση όπου χρειάζεται ξεκάθαρα την άφιξη εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό», δήλωσε ο Boris Vujcic, διοικητής της κεντρικής τράπεζας. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι αυτή η τάση θα αλλάξει».

Η έκρηξη τροφοδοτείται από τη μετάβαση της Κροατίας στο ενιαίο νόμισμα την 1η Ιανουαρίου και την ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν. 

Τα τοπικά καταστήματα και εστιατόρια επεκτείνονται, εξυπηρετώντας κυρίως Ευρωπαίους ταξιδιώτες που θέλουν να δειπνήσουν έξω και να διασκεδάσουν. Αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, σε μια χώρα της οποίας το ποσοστό ανεργίας έφτασε το χαμηλότερο σημείο από το 1982 φέτος και όπου ο τοπικός πληθυσμός μειώνεται.

Ο Zlatko Borovac, ο οποίος διαχειρίζεται το πολυσύχναστο εστιατόριο Peskarija Lokanda με θέα το λιμάνι του Ντουμπρόβνικ και τέσσερα ακόμη, είπε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία του προσωπικού του, περίπου 180 ατόμων, προέρχεται τώρα από το εξωτερικό, κυρίως από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Ενώ μόνο 2.700 άδειες εκδόθηκαν σε εργαζόμενους εκτός ΕΕ το 2015, η κυβέρνηση αναμένει ότι ο αριθμός θα φτάσει τις 180.000 φέτος, γεγονός που θα σηματοδοτούσε πως το ποσοστό των ξένων εργαζομένων θα υπερέβαινε το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Η κυβέρνηση αναμένεται να τροποποιήσει τους νόμους πριν από το τέλος του έτους για να διευκολύνει την εργασία στην Κροατία. Δεδομένου ότι περισσότερο από το 40% όλων των αλλοδαπών εργαζομένων προέρχονται από μέρη όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδία, η διάρκεια των αδειών αναμένεται να φτάσει τα τρία χρόνια, αντί για ένα που είναι τώρα και οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στην Κροατία ανάμεσα στις συμβάσεις.

Ο Emerson Lopez Ragasa έχει άδεια εργασίας ενός έτους και βρήκε δουλειά σε ένα αρτοποιείο στο Ζάγκρεμπ, όπου μπορεί να εργαστεί για ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο για την τουριστική περίοδο. Η πρώτη του δουλειά ήταν ως βοηθός σεφ σε ξενοδοχείο στο νησί Korcula.

Ο 24χρονος μεγάλωσε στη Μανίλα, αρχικά άφησε τις Φιλιππίνες για να εργαστεί στη Ντόχα και στη συνέχεια μετακόμισε στα Βαλκάνια μετά από τη προτροπή ενός φίλου. Δεν έχει άμεσα σχέδια να φύγει. «Ονειρεύομαι να μπορέσω κάποια μέρα να φέρω τους γονείς μου εδώ», είπε, «σε αυτό το όμορφο μέρος».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Airbnb: 105.000 διαμερίσματα στην Ελλάδα – 193 ευρώ η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση

Το καλύτερο πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα – Το top 25

Οικονομικές διακοπές ψάχνουν οι Έλληνες: Μένουν σε εξοχικά και μαγειρεύουν μόνοι τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News