Business & Finance Δευτέρα 10/06/2024, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Γαλλικοί πολιτικοί φόβοι στις αγορές – Στο 3,76% η απόδοση της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Γαλλικοί πολιτικοί φόβοι στις αγορές – Στο 3,76% η απόδοση της ελληνικής 10ετίας

Σε υψηλά πολλών μηνών εκτινάχθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις σε Γαλλία και Ιταλία, ενώ στα ύψη βρέθηκαν και τα spreads από τη στιγμή που οι Ευρωσκεπτικιστές κέρδισαν σημαντικούς ψήφους στις Ευρωεκλογές της Κυριακής και η Γαλλία προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είδε το κόμμα του να χάνει σημαντικό έδαφος από το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν σε μία πολιτική στροφή που αναμένεται να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα το premium κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. 

Επίσης, σε υψηλά πολλών εβδομάδων εκτινάχθηκαν και τα ασφάλιστρα κινδύνου σε Ιταλία και Γαλλία. 

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η άνοδος των αποδόσεων θα είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς οι κεντρώες, φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ γαλλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων διευρύνθηκε 8,5 μονάδες βάσης, στις 56. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε 13,5 μονάδες βάσης, στο 3,24%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια 11 μηνών και στη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου. 

Την ίδια στιγμή, το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 141 μονάδες βάσης, κατά 9,5 μβ, ενώ το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο, στο 4,085%.

Αντίστοιχα, το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εκτινάχθηκε ενδοσυνεδριακά στις 110 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,76% και του πενταετούς στο 3,24%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 51 εκατ. ευρώ. 

Το αντίστοιχο spread μεταξύ ελληνικών και ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών διερύνθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης. 

«Όσο και η πλειοψηφία των κεντρώων κομμάτων λειτουργεί ως ενιαίο μπλοκ και τα ακροδεξιά κόμματα παραμείνουν δίχως συνεκτικούς δεσμούς, ο αντίκτυπος στην πολιτική θα παραμείνει περιορισμένος. Οι φόβοι μπορεί να είναι υπερβολικοί, όμως ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για το πού κατευθύνονται οι εθνικές πολιτικές», αναφέρει η Μάριον Μιλμπέργκερ, οικονομολόγος της Deutsche Bank. 

Οι γερμανικές αποδόσεις αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ αλλά και μετά τα στοιχεία για την απασχόληση Μαίου που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,68%, παραμένοντας χαμηλότερα από τα υψηλό του 2,70% στα τέλη Μαίου. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News