Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 18:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: O Dow Jones για πρώτη φορά πάνω από τις 40.000 μονάδες

Wall Street:  O Dow Jones για πρώτη φορά πάνω από τις 40.000 μονάδες

Στο ιστορικό υψηλό των 40.000 μονάδων έφτασε ο Dow Jones στη Wall Street, ένα ορόσημο που φαινόταν άπιαστο έναν χρόνο πριν.

Υπενθυμίζεται ότι το ράλι πυροδοτήθηκε αρχικά από τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, που εκτιμάται ότι θα ενισχύουν τα εταιρικά κέρδη, ενώ αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, καθώς ο πληθωρισμός καταγράφει επιτέλους αποκλιμάκωση.

Ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,35% στις 40.048 μονάδες (στις 18:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,31% στις 5.324,22 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,3% στις 16.792,5 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν ισχυρή άνοδο την Τετάρτη, αφού τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή ήταν ελαφρώς ηπιότερα του αναμενόμενου και οι επενδυτές πείστηκαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. 

Παρόλα αυτά, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Απρίλιο, παρέμεινε ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. 

Επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, αν και ο αριθμός μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στις 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, από το αναθεωρημένο προς τα πάνω νούμερο των 232.000 αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μέτρηση 219.000.

Οι μετρήσεις αυτές έρχονται καθώς οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προσπαθούν να αξιολογήσουν την υγεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας και να καθορίσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής και πότε θα αρχίσουν οι επιτοκιακές μειώσεις.

Στον εταιρικό τομέα, η είδηση της ημέρας ήρθε από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της αλυσίδας Walmart. Η μετοχή της ενισχύεται άνω του 5%, αφού η εταιρεία λιανικής πώλησης κατέγραψε κέρδη και έσοδα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών με ώθηση από το ηλεκτρονικό εμπόριο.   

Η μετοχή της Chubb ενισχύεται κατά 3,5%, σε επίπεδο ρεκόρ, αφού η Berkshire Hathaway του Warren Buffett ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο 6,72 δισ. δολαρίων στην ασφαλιστική εταιρεία.

Η μετοχή της Meta Platforms υποχωρεί κατά 1%, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά της μητρικής εταιρείας του Facebook για φερόμενες παραβιάσεις του αυστηρού νόμου του μπλοκ για το διαδικτυακό περιεχόμενο που έχει να κάνει με κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από αναλυτές: Υπερβολική αισιοδοξία της Wall Street για μειώσεις επιτοκίων

ΗΠΑ: Πέσαν ξανά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας λόγω Νέας Υόρκης

ΗΠΑ: Φρέναρε ο πληθωρισμός στο 3,4% τον Απρίλιο

Ο Powell επιμένει σε υψηλά επιτόκια για περισσότερο διάστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News