Business & Finance Τρίτη 14/05/2024, 20:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Nέα άνοδος των αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού

Ομόλογα: Nέα άνοδος των αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανέβηκαν οι αποδόσεις στη γερμανική 10ετία, στον απόηχο των στοιχείων στις ΗΠΑ για τις τιμές παραγωγού που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον προηγούμενο μήνα, απομακρύνοντας τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Fed. 

O δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση 0,3%. 

Τα στοιχεία αυξάνουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, γεγονός που θα καθυστερήσει την όποια μείωση των επιτοκίων, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies, Μόχιτ Κούμαρ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 2,55%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαίου, ενώ στη διετία διαμορφώθηκε στο 2,97%. 

Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς ήταν συγκρατημένη εν αναμονή των πολύ πιο σημαντικών στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή, τα οποία θα δώσουν πιο σαφή εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. 

Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί στο 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο από 3,5% του Μαρτίου. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2024, παρότι η εμπιστοσύνη του έχει καμφθεί αφού οι τιμές αυξήθηκαν πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν στο πρώτο τρίμηνο. 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρώπη ανησυχούν και δεν θέλουν να έχουν μεγάλη απόκλιση από την Fed εάν δεν προχωρήσει γρήγορα σε μείωση των επιτοκίων και η ΕΚΤ κάνει κίνηση τον Ιούνιο, καθώς μία μεγάλη απόκλιση στις νομισματικές πολιτικές θα έπληττε τα νομίσματα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Η απόδοση της ιταλικής 10ετίας ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 3,89% με το spread έναντι των γερμανικών στις 134 μονάδες βάσης. 

Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία άγγιξε υψηλό διετίας το Μάιο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει μετά από μία περίοδο στασιμότητας. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,55%, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή με το spread στις 103 μονάδες βάσης. Στη διετία, η απόδοση ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,06%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News