Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 10:44
ΑΓΟΡΕΣ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «τρομάζει» τις ευρωπαϊκές αγορές

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «τρομάζει» τις ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρή πτώση ξεκινούν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, έπειτα από το χθεσινό sell off, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει η βασική ανησυχία για τους επενδυτές. 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,16% στις 5.782 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,27% στις 12.144 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι χάνει 0,57% στις 4.788 μονάδες. 

Ο τραπεζικός κλάδος αντιστέκεται στο γενικό κλίμα, σημειώνοντας άνοδο 1,6%, έπειτα και από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της HSBC και της Banco Santander. 

Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,8%, εν μέσω δραματικής αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη και περαιτέρω καθυστερήσεων στο αμερικανικό νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος εμφάνισε  απώλειες 7,4%, καθώς η γερμανική SAP εγκατέλειψε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για την κερδοφορία της και προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων της θα απαιτήσει περισσότερο χρονικό διάστημα. 

Αλλά και στην Ασία επικράτησαν σήμερα πτωτικές τάσεις, έπειτα από τη χθεσινοβραδινή πτώση της Wall Street, με την HSBC πάντως να κινείται κόντρα στο κύμα στο Χονγκ Κονγκ, αφότου τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. 

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επανέλαβε τις ελπίδες της ότι μία συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας είναι δυνατή πριν από τις προεδρικές εκλογές της επόμενης Τρίτης. Όμως, η αργή πρόοδος στις συζητήσεις αυτές κάνει τις αγορές επιφυλακτικές. 

Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα στρέφονται και στις συζητήσεις για το Brexit, καθώς ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, ταξιδεύει στο Λονδίνο, με τις δύο πλευρές να απέχουν ακόμα αρκετά από μία εμπορική συμφωνία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News