Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 19:51
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ρωσία: Σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ολλανδική GasTerra – Έπεται η Δανία

Ρωσία: Σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ολλανδική GasTerra – Έπεται η Δανία

Η GasTerra ανακοίνωσε ότι οι προμήθειές της από την ρωσική Gazprom θα σταματήσουν από αύριο Τρίτη, καθώς αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Μόσχας και να κάνει τις πληρωμές της με ρούβλι. Την ίδια στιγμή, η δανική Orsted A/S γνωστοποίησε από την πλευρά της ότι ετοιμάζεται για επικείμενη διακοπή της ρωσικής προσφοράς, καθώς η εταιρείας κοινής ωφελείας αρνήθηκε και αυτή να πληρώσει σε ρούβλι για τις εισαγωγές της. 

H Ρωσία έχει επιβάλει νέους όρους πληρωμών στις ευρωπαϊκές εταιρείες, απαιτώντας μεταξύ άλλων και το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank. Οι traders παρακολουθούν στενά τη διένεξη με τις πληρωμές, με τη Gazprom να έχει ήδη σταματήσει την προσφορά της σε Πολωνία, Βουλγαρία και Φινλανδία. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το αίτημα της Μόσχας και οι εταιρείες τους στον χώρο κοινής ωφελείας ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο. Οι κορυφαίοι αγοραστές, όπως η ιταλική Eni και η γερμανική Uniper, έχουν ανακοινώσει ότι έχουν βρει λύση στις πληρωμές τους και υπό αυτές τις συνθήκες αναμένουν ότι η προσφορά θα συνεχιστεί. 

«Η τελική προθεσμία για τις πληρωμές της Orsted είναι αύριο Τρίτη και η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ. Υπάρχει συνεπώς μεγάλος κίνδυνος η Gazprom Export να σταματήσει να προμηθεύει την Orsted με φυσικό αέριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της δανικής εταιρείας. 

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να επικρατούν έντονες ανησυχίες ως προς την προσφορά φυσικού αερίου τον επικείμενο χειμώνα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ολλανδίας παράδοσης Ιουνίου, που αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, γύρισαν σε άνοδο από την αρχική τους πτώση, στην είδηση ότι η Gazprom μπορεί να σταματήσει την προσφορά φυσικού αερίου της στην ολλανδική εταιρεία και πιθανόν στη Δανία. Τα προθεσμιακά ενισχύθηκαν περισσότερο από 2% διαμορφούμενα στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  

Η διακοπή της προσφοράς προς την GasTerra σημαίνει ότι περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δεν θα διατεθούν από τώρα έως την 1η Οκτωβρίου, οπότε και λήγει το συμβόλαιο του ρωσικού κολοσσού με την ολλανδική εταιρεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας. Πρόκειται για ποσότητα μεγαλύτερη του 1% επί της συνολικής προσφοράς της Ρωσίας στην Ε.Ε. πέρυσι. 

«Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχει γίνει πολύ ακριβή. Ωστόσο, είναι αδύνατον να προβλέψουμε σε τι βαθμό θα επηρεάσει την προσφορά/ζήτηση η απώλεια 2 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου και για το εάν η ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να χωνέψει αυτή την απώλεια, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίο της Δανίας συνιστούν μία σχετικά μικρή αναλογία επί της ευρωπαϊκής ζήτησης, κατά συνέπεια δεν θα είναι υπερβολικά δύσκολη η αντικατάστασή της από άλλες πηγές της αγοράς, όπως ανέφερε αναλυτής του BloombergNEF.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Πράσινο φως από Γερμανία και Ιταλία για άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι

H EE προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου

Ισπανία: Περιορισμοί στη χρήση των κλιματιστικών από τους δημοσίους υπαλλήλους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News