Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 18:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΕΑ: Εκτάκτως απελευθερώνονται 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα

ΙΕΑ: Εκτάκτως απελευθερώνονται 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα

Σε συντονισμένη διοχέτευση πετρελαϊκών αποθέματων πρόκειται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, προκειμένου να μετριάσουν τις πιέσεις που δημιουργούνται στην αγορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), συμφώνησε να απελευθερώσει στην αγορά 60 εκατ. βαρέλια από αποθέματα που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μισή ποσόστητα θα προέρχεται από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από μέλη της ΙΕΑ στην Ευρώπη και την Ασία. Υπενθυμίζεται πως πρόκετια για την δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, που οι ΗΠΑ ανοίγουν τις αποθήκες πετρελαίου για να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου.

«Συμφωνήσαμε ότι τα μέλη της ΙΕΑ μαζί θα προχωρήσουν σε συντονισμένη διοχέτευση πετρελαίου συνολικής ποσότητας 60 εκατ. βαρελιών» όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός ενέργειας της Ιαπωνίας, Koici Hagiuda.

Υψηλότερες τιμές από το 2014

Η τιμή του αμερικανικού αργού είναι άνω των 100 δολαρίων, όπως και του Brent, το οποίο ξεπέρασε τα 105 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου για πρώτη φορά από το 2014. Οι πιέσεις στην αγορά ήταν ήδη έντονες ακόμη από το προηγούμενο έτος λόγω της υψηλής ζήτησης μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ενώ τώρα νέες πιέσεις ασκήθηκαν στον επενδυτικό κόσμο από το ενδεχόμενο να διακοπεί η ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το ράλι βέβαια του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ασκεί έντονες πληθωριστικές πιέσεις στα ενεργοβόρα κράτη, αφενός απειλώντας την οικονομική τους ανάκαμψη μετά τον κορωνοϊό, αφετέρου επιδεινώνοντας την κρίση του κόστους ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αργό και Brent ξεπερνούν τα 100 δολάρια – Σε υψηλό 8 ετών η τιμή του πετρελαίου

Ρωσία: Μαζικό κύμα φυγής – Ποιες επιχειρήσεις της Δύσης αποχωρούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News