Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 19:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IFF: Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος – Ποιοι παράγοντες το οδήγησαν 

IFF: Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος – Ποιοι παράγοντες το οδήγησαν 

Ο αθρόος δανεισμός από τα νοικοκυριά που θέλησαν να εκμεταλλευθούν τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων και συνεχιζόμενη έκδοση χρέους από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους, αύξησαν το παγκόσμιο χρέος και κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. 

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IFF), το παγκόσμιο χρέος το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκε κατά σχεδόν 4,8 τρισ. δολάρια, στα 296 τρισ. δολάρια, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, τα νοικοκυριά πρόσθεσαν περί του 1,5 τρισ. δολαρίων στο παγκόσμιο χρέος, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ώθησαν τους καταναλωτές να προβούν σε αγορές κατοικιών, με τον κύριο όγκο των στεγαστικών δανείων να προέρχεται από τις ΗΠΑ, Κίνα και Βραζιλία. Την ίδια ώρα το χρέος των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 1,3 τρισ. και κατά 1,2 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

Ταυτοχρόνως, το ποσό του χρέους σε σχέση με το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά, από τότε που η παγκόσμια ανάπτυξη μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Βάσει της έκθεσης του IFF, το συνολικό ποσοστό του χρέους διαμορφώθηκε στο 353% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καταγράφοντας υποχώρηση κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.

Στην έκθεση ο Εμρέ Τιφτίκ, διευθυντής του τμήματος ερευνών για τη βιωσιμότητα στο IIF, τονίζει ότι «ανάκαμψη δεν είναι ισχυρή αρκετά ούτως ώστε να φέρει τα ποσοστά του χρέους χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν την πανδημία στις περισσότερες των περιπτώσεων». Εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, μόνο το Μεξικό και οι Αργεντινή, Δανία, Ιρλανδία και ο Λίβανος, παρουσίασαν ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. 

Άλλα κύρια σημεία της έκθεσης:

  • Το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών εξαιρουμένης της Κίνας, άγγιξε τα 36 τρισ. δολάρια, με τον δανεισμό των κυβερνήσεων των Βραζιλία, Νότια Κορέα και Ρωσία να ξεχωρίζουν. 
  • Οι εκδόσεις βιώσιμων ομολόγων και δανείων αναμένεται να φθάσει το 1,2 τρισ. δολάρια για φέτος. Επί του παρόντος ανέρχεται στα 800 δισ. δολάρια και έχει ξεπεράσει ήδη τις συνολικές τέτοιου είδους εκδόσεις του 2020. 
  • Ο ρυθμός αύξησης του χρέους της Κίνας ήταν αισθητά πιο απότομος σε σχέση με άλλων χωρών, αναφέρει το IFF. Κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί κατά 2,3 τρισ. δολάρια, με το χρέος εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου να συνεισφέρει περισσότερο από το 40% της αύξησης αυτής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News