Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη και το ρωσικό «όπλο» του φυσικού αερίου

Η Ευρώπη και το ρωσικό «όπλο» του φυσικού αερίου

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον χειμώνα. Και τούτο γιατί οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την γηραιά ήπειρο περιορίζονται αισθητά. Αναλυτές προειδοποιούν ότι το το ευρύ δίκτυο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) που διαθέτει η Ευρώπη δεν είναι ικανό να την καλύψει τον χειμώνα. Τον Ιούλιο η εισροή LNG  ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. 

Μέσα στον Αύγουστο πρόκειται να φτάσει μόλις ένα φορτίο LNG στη Βρετανία, καθώς οι εταιρείες που κρατούν το καύσιμο αποθηκευμένο στην Ισπανία σκοπεύουν να εξαγάγουν έξι φορτία στην Ασία για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές εκεί. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που η Ρωσία μειώνει τη ροή μέσω Ουκρανίας.

Η απόφαση της Ρωσίας είναι πρωτίστως πολιτική. Έρχεται όμως μετά και την  πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της Gazprom PJSC, που έπληξε και τη ροή στον αγωγό που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία. Η Gazprom ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πυρετώδη ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά της Ρωσίας, αφού πρέπει να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους της χώρας που κυριολεκτικά άδειασαν το περασμένο έτος λόγω του βαρύτατου χειμώνα.

H Eυρώπη παραμένει έντονα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και τούτο εν πολλοίς οφείλεται στη Γερμανία και την επιμονή της να κρατήσει ζωντανό το έργο του αγωγού Nord Stream 2. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας πως εάν η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο κατά της Ουκρανίας τον αγωγό, θα βρεθεί αντιμετωπη με αυστηρές κυρώσεις.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Οστάιν Καλέκλεφ, διευθύνων σύμβουλος της εφοπλιστικής εταιρείας Flex LNG Ltd, τόνισε πως «η Ευρώπη χρειάζεται άμεση αναπλήρωση των αποθεμάτων της» και προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν «για μεγάλη αστάθεια μέσα στον χειμώνα, αναλόγως του πόσο κακός θα είναι ο καιρός».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News