Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 20:50
ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κοντά στα 15 τρισ.δολάρια το χρέος των καταναλωτών στο β’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Κοντά στα 15 τρισ.δολάρια το χρέος των καταναλωτών στο β’ τρίμηνο

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2013 αυξήθηκε το νέο χρέος των Αμερικανών καταναλωτών στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της έκρηξης των στεγαστικών δανείων αλλά και την ανάκαμψη στην χρήση πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί επιστρέφουν στις καλές παλαιές τους συνήθειες, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας αναθέρμανε ξανά τη ζήτηση για δάνεια και την χρήση των πιστωτικών καρτών. 

Αναλυτικότερα, οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 313 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, στα 14,96 τρισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου, που σημαίνει αύξηση 2,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Το στεγαστικό χρέος συνέχισε να είναι ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός αυτής της αύξησης, καθώς ενισχύθηκε κατά 288 δισ.δολάρια, φθάνοντας στα 10,44 τρισ.δολάρια στα τέλη Ιουνίου. Το 44% όλων των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ έγιναν το 12 μήνο έως τον Ιούνιο. Και αυτό, καθώς οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν το χαμηλό κόστος δανεισμού και αναζήτησαν περισσότερ»ο χώρο για εργασία από το σπίτι.

Επίσης, το χρέος των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 17 δισ.λδολάρια, αντιστρέφοντας την καθοδική πορεία που παρουσίαζε από τις αρχές του 2020. Ωστόσο και πάλι, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών παραμένουν κατά 140 δισ.δολάρια χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη του 2019. 

Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε σε στεγαστικά δάνεια και δάνεια για την αγορά αυτοκινήτων.

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News