Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 12:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Κατεβάζει τον πήχη για την ζήτηση πετρελαίου φέτος

IEA: Κατεβάζει τον πήχη για την ζήτηση πετρελαίου φέτος

Οι προοπτικές για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος συνεχίζουν να αναθεωρούνται πτωτικά εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και ήπιων καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων εκτιμάται ότι τα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, περίπου 140.000 βαρέλια λιγότερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι, προχωρώντας σε μείωση των προβλέψεών της για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά τη συρρίκνωση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο στις πλούσιες χώρες σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το 2023.

«Η υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα και ένας ακόμη ήπιος χειμώνας έχουν οδηγήσει σε πτώση της  κατανάλωσης πετρελαίου φέτος, ιδίως στην Ευρώπη, όπου το μειούμενο ποσοστό των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων απομυζούν ήδη την κατανάλωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΕΑ, ο οποίος συμβουλεύει τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Το πετρέλαιο μπρεντ διαπραγματεύονται κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, έχοντας υποχωρήσει κατά 10% από το φετινό ανώτατο επίπεδο, καθώς οι εύθραυστες οικονομικές προοπτικές σε συνδυασμό με τις άφθονες προμήθειες πετρελαίου των ΗΠΑ αντισταθμίζουν τους φόβους για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον περιορισμό της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+. 

Ωστόσο, η κατανάλωση οδεύει προς το ετήσιο ρεκόρ των 103,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, ακόμη και με την αναθεωρημένη πρόβλεψη, σύμφωνα με τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκτίμησή για τη ζήτηση το 2023 αναθεωρήθηκε υψηλότερα.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την κατανάλωση πετρελαίου είναι χαμηλότερες από αυτές άλλων φορέων του κλάδου, όπως οίκους συναλλαγών ή τράπεζες της Wall Street. Οι κολοσσοί των εμπορευμάτων, όπως η Gunvor Group και η Trafigura Group, προβλέπουν αύξηση της ζήτησης πιο κοντά στα 1,4 ή 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. 

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα προσφοράς αυτό το τρίμηνο, εν μέρει λόγω της μείωσης της παραγωγής από τον OPEC+, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Το έλλειμμα θα βαθύνει το τρίτο τρίμηνο, εάν η ομάδα των χωρών με επικεφαλής τη Σαουδ. Αραβία επιλέξει να διατηρήσει τους περιορισμούς όταν συνεδριάσει την 1η Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι ο οργανισμός δεν προχώρησε σε αλλαγές στις εκτιμήσεις για το 2025, οπότε αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News