Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια ανορθόδοξη συνταγή επιτυχίας – Ο επιχειρηματίας που γράφει μόνος του τη νεκρολογία του

Μια ανορθόδοξη συνταγή επιτυχίας – Ο επιχειρηματίας που γράφει μόνος του τη νεκρολογία του

Ο Ron Shaich είναι ο συνιδρυτής της Panera Bread, μιας αμερικανικής αλυσίδας fast food που πουλά καφέδες, σάντουιτς και άλλα είδη εμπνευσμένα από τον φούρνο. Ο 69χρονος συνιδρυτής της πέρασε δύο δεκαετίες αναπτύσσοντάς την σε έναν γίγαντα της εστίασης με 2.000 καταστήματα ανά τις ΗΠΑ και τελικά την πούλησε το 2017, για 7,5 δισ.  δολάρια.

Ο ίδιος, αποδίδει την επιτυχία του σε μία απλή πρακτική: Μία φορά τον χρόνο, γράφει τη νεκρολογία του.

Κάθε χρόνο, κάποια στιγμή ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα γενέθλιά του, που είναι στις 30 Δεκεμβρίου, ο Shaich αφιερώνει 1-2 μέρες για να φανταστεί τον εαυτό του στο τέλος της ζωής του. Όπως είπε στο CNBC, γράφει τη νεκρολογία που θα δημοσίευε κάποια εφημερίδα εάν πέθαινε, σε ένα υποθετικό μέλλον. Σε αυτό το κείμενο, καταγράφει τα επιτεύγματά του, εστιάζοντας μόνο σε εκείνα που ο ίδιος θεωρεί τα πιο σημαντικά.

Και μετά, φτιάχνει έναν οδικό χάρτη για να φτάσει από το σημείο όπου βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε αυτή την υποθετική μελλοντική εκδοχή του εαυτού του.

Πρακτικά, κινείται ανάποδα, ξεκινώντας από το τέλος και φτάνοντας έως το σήμερα. Και καθώς το κάνει, σκέφτεται τα projects που πρέπει να εκτελέσει μέσα στον επόμενο χρόνο.  

Η τακτική αυτή τον βοηθά να καταπολεμήσει την αναβλητικότητά του, λέει. «Δεν θέλω να αρχίσω να ανησυχώ για ένα καρδιακό επεισόδιο όταν βρίσκομαι καθ’  οδόν για το νοσοκομείο και είναι ήδη πολύ  αργά. Εάν θέλω να χτίσω μια επιχείρηση, καλύτερα να καταλάβω τι θα έχει σημασία τελικά και να το κάνω τώρα».

Στην αυτοβιογραφία του, «Know What Matters: Lessons from a Lifetime of Transformations», ο Shaich επικαλείται το έργο του ψυχολόγου Gary Klein.

Ο Klein χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική της νεκρολογίας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να οραματιστούν ένα μέλλον όπου όλα τα σχέδια και οι φιλοδοξίες τους έχουν αποτύχει. Έτσι, καλούνται να σκεφτούν τους λόγους για τους οποίους αυτό συνέβη.

Ο Shaich ανέπτυξε τη δική του εκδοχή της πρακτικής αυτής αφότου πέθαναν οι γονείς του και ειδικά όταν είδε τον πατέρα του να κοιτάζει προς τα πίσω και να μετανιώνει για πράγματα που έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι άνθρωποι συχνά χάνουν τον στόχο στο κυνήγι της επιτυχίας, μπερδεύονται προσπαθώντας να αντιγράψουν τα επιτεύγματα των άλλων, αντί να εστιάσουν στο δικό τους μέλλον, εξηγεί ο Shaich. Η σύνταξη της νεκρολογίας τους μπορεί να βοηθήσει να εστιάσουν στους δικούς τους στόχους.

Όπως λέει, αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους και δεν έχουν φτάσει ακόμα στη δουλειά των ονείρων τους. Το να αναρριχηθεί κανείς στην ιεραρχία στη δουλειά του δεν είναι κατ΄ ανάγκη το ίδιο με το να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του, τονίζει ο επιχειρηματίας.

«Η νεκρολογία σου δεν αφορά το πώς θα βγάλεις μερικά χρήματα παραπάνω. Έχει να κάνει με τα βαθύτερα θέματα: Τι είναι αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις με τη ζωή σου; Τι είναι αυτό που σέβεσαι; Πρέπει να είσαι αυστηρός στο όραμά σου, αλλά ευέλικτος στην υλοποίησή του», εξηγεί.

Πραγματικά, ψυχολόγοι συμφωνούν ότι το να θέτει κανείς έναν στόχο και μετά να δουλεύει προς τα πίσω για να τον επιτύχει είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος από το να φτιάξει μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνει και να ελπίζει ότι τελικά θα καταλήξει στο σωστό σημείο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί ο πιο επιτυχημένος CEO της εποχής είπε σε φοιτητές «ελπίζω να υποφέρετε»

Από τα πλούτη στη φυλακή; Η άνοδος και η πτώση του «Bill Gates της Βρετανίας»

Ο CEO που δεν θέλει να τον αγαπούν οι πελάτες του – Αξίζει το μπόνους των 100 εκατ. ευρώ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News