Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 17:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αkiya: Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Ιαπωνία;

Αkiya: Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Ιαπωνία;

Ο Take Kurosawa περνούσε τα καλοκαίρια στην Ιαπωνία ως παιδί και πάντα ονειρευόταν να έχει ένα σπίτι εκεί. Επειτα βρήκε τον Joey Stockermans, ο οποίος είχε ακριβώς το ίδιο όνειρο. 

Ξόδεψαν 42.000 δολάρια σε ένα αγροτικό, εγκαταλελειμμένο σπίτι — γνωστό στην Ιαπωνία ως akiya — με σχέδια να ανακαινίσουν τον χώρο και να τον χρησιμοποιήσουν ως Airbnb και εξοχικό.

Ο 33χρονος Kurosawa και ο 35χρονος Stockermans, συγκέντρωσαν τα χρήματα και αγόρασαν, τον περασμένο Ιούνιο, το εγκαταλελειμμένο σπίτι περίπου 93 τ.μ. στο Beppu, μια πόλη 113.000 κατοίκων στο Kyushu, το νοτιότερο από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας. 

Επί του παρόντος, ο Kurosawa ζει σε ένα τροχόσπιτο στην Καλιφόρνια και ο Stockermans με τους γονείς του στον Καναδά.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε αγορές σε όλο τον κόσμο, από την Ιταλία μέχρι την Πορτογαλία, όπου τα φθηνότερα σπίτια είναι πλουσιοπάροχα, καθώς η αγορά ακινήτων σε πιο ακριβά μέρη – ειδικά στην Καλιφόρνια – μπορεί να είναι μη ρεαλιστική για πολλούς, μεταδίδει το Business Insider. Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να ζήσουν μια πιο περιπετειώδη ζωή — ή να ξεφύγουν από τα προβλήματα που μαστίζουν τις χώρες καταγωγής τους.

Στην Ιαπωνία, η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας οδήγησε σε ρεκόρ 8,49 εκατομμυρίων akiya το 2018. Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια δημιουργούν ένα πρόβλημα «χωριού φαντάσματα», αλλά παρουσιάζουν μια ευκαιρία σε όσους θέλουν να αγοράσουν. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ιαπωνία δεν έχει περιορισμούς στην αγορά ακινήτων από ξένους.

Τον Ιανουάριο, ο Kurosawa και ο Stockermans κυκλοφόρησαν το Akiyamart, έναν ιστότοπο για να βοηθήσουν όσους δεν είναι Ιάπωνες να βρουν και να αγοράσουν εγκαταλελειμμένα σπίτια στη χώρα. Είναι απλώς το νεότερο εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να περιηγηθούν σε μια ξένη αγορά, αν και πολλοί έχουν κάνει το άλμα χωρίς αυτό.

Ο Eric McAskill, ένας 38χρονος από τον Καναδά, ο οποίος ζούσε στο παρελθόν με την οικογένειά του στο Μπαλί, αγόρασε ένα akiya στην επαρχία Nagano το 2021 για 23.600 δολάρια. Ο ίδιος και η οικογένειά του σχεδιάζουν να μετακομίσουν μόνιμα στο σπίτι μετά την ανακαίνιση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια: Το σκάνδαλο και η κρίση της Toshiba

Η πτώση μιας υπερδύναμης του επιχειρείν – Πού εξαφανίστηκαν οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες

Paul Krugman: Βαλτώνει η νο2 οικονομία στον κόσμο – Οι λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News