Business & Finance Τετάρτη 8/11/2023, 21:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Κίνδυνος μπλακ-ουτ για το μισό πληθυσμό από σφοδρό κύμα ψύχους

ΗΠΑ: Κίνδυνος μπλακ-ουτ για το μισό πληθυσμό από σφοδρό κύμα ψύχους

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός εκτεταμένου ψύχους ή ισχυρής καταιγίδας τον ερχόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές του κλάδου.

Οι περιφερειακοί διαχειριστές συστημάτων σε μια τεράστια περιοχή της Βόρειας Αμερικής που εκτείνεται από το Τέξας έως το Κεμπέκ «διατρέχουν τον κίνδυνο ανεπαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αιχμής του χειμώνα», δήλωσε την Τετάρτη η North American Electric Reliability Corp. στην αξιολόγηση αξιοπιστίας του χειμώνα.

Οι προοπτικές είναι ακόμη πιο τρομερές από την περυσινή έκθεση, σύμφωνα με την οποία το ένα τέταρτο των Αμερικανών κινδύνευε από έκτακτες καταστάσεις λόγω του ψυχρού καιρού. Περιλαμβάνει για πρώτη φορά μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Ανατολική Ακτή, μια περιοχή που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο καθώς μεταβαίνει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γεννήτριες αερίου εκεί απέτυχαν ευρέως κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά σφοδρής χειμερινής καταιγίδας τον περασμένο Δεκέμβριο, επειδή χάλασαν ή δεν μπορούσαν να προμηθευτούν καύσιμα.

Τα τρωτά σημεία του δικτύου βγήκαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των καταιγίδων τα τελευταία χρόνια, ιδίως στη διάρκεια της βαριάς κακοκαιρίας το 2021 στο Τέξας που άφησε πάνω από 200 νεκρούς. Ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν καταβάλει προσπάθειες για εξοπλισμό ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, η έκθεση NERC διαπίστωσε ότι πολλοί εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου και άνθρακα μπορεί να παρακωλύονται κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών και οι εγκαταστάσεις μπορούν να τεθούν εκτός σύνδεσης, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.

«Οι παρατεταμένες, ευρείας κλίμακας χιονοπτώσεις απειλούν την αξιόπιστη απόδοση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαθεσιμότητα των προμηθειών καυσίμου», δήλωσε η NERC.

Στο Τέξας, ο κρατικός διαχειριστής του δικτύου έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει υψηλός, αλλά όχι δικαιολογημένος κίνδυνος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από ισχυρή χειμερινή καταιγίδα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News