Business & Finance Πέμπτη 31/08/2023, 21:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Έως και 12 δισ. δολ. για αναβάθμιση των εργοστασίων αυτοκινήτων για EVs

ΗΠΑ: Έως και 12 δισ. δολ. για αναβάθμιση των εργοστασίων αυτοκινήτων για EVs

Η κυβέρνηση Biden διαθέτει έως και 12 δισεκατομμύρια δολάρια στις αυτοκινητοβιομηχανίες για να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους ώστε να κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά.

Η χρηματοδότηση έρχεται εν μέσω τεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ και της Ένωσης Εργαζομένων στο Αυτοκίνητο, η οποία έχει δηλώσει ότι η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλεί τις θέσεις εργασίας των συνδικάτων. Περιλαμβάνει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσφατα ανακοινωθέντα κεφάλαια από ένα πρόγραμμα δανείων του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για καθαρά οχήματα. Το υπουργείο Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για την επέκταση της εγχώριας κατασκευής μπαταριών για τα οχήματα και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν πίσω τους Αμερικανούς εργάτες αυτοκινήτων, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει έργα σε μακροχρόνιες κοινότητες παραγωγής αυτοκινήτων για να βοηθήσει στη διατήρηση των εργαζομένων εν μέσω της μετάβασης.

 

ΗΠΑ: Έως και 12 δισ. δολ. για αναβάθμιση των εργοστασίων αυτοκινήτων για EVs-1
φωτ.: Bloomberg

 

Η χρηματοδότηση είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση Biden διπλασιάζει τη στροφή προς τα ηλεκτρικά ρεύματα για την αναμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρά τις επικρίσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου των εργατών αυτοκινήτων. Ο νέος πρόεδρος της UAW, Shawn Fain, προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτό το μήνα να μην προωθήσει τα ηλεκτρικά ρεύματα εις βάρος των θέσεων εργασίας. Το συνδικάτο, το οποίο βρίσκεται στη μέση αμφιλεγόμενων συνομιλιών με τις τρεις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ για μια νέα τετραετή σύμβαση, καυτηρίασε την ανακοίνωση του Ιουνίου για ένα ομοσπονδιακό δάνειο ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια κοινοπραξία της Ford ως μία ευκαιρία για «θέσεις εργασίας χαμηλού επιπέδου».

«Αυτή η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους υπάρχοντες εργαζόμενους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη νέων θέσεων εργασίας, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μετασχηματίζεται για τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος Joe Biden.

Οι μετοχές της General Motors Co. και της Ford Motor Co. διεύρυναν τα κέρδη τους με αφορμή την είδηση. Οι μετοχές της Stellantis NV που διαπραγματεύονται στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν κατά 1,2% στα 18,51 δολάρια στις 19:53 ώρα Ελλάδος.

Εκτός από τα ηλεκτρικά οχήματα, η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργοστάσια που κατασκευάζουν αποδοτικά υβριδικά, plug-in ηλεκτρικά υβριδικά, plug-in ηλεκτρικά οχήματα κίνησης και οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, ανέφερε το υπουργείο.

Η χρηματοδότηση, η οποία περιλαμβάνει επίσης 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις μετατροπής παραγωγής από τον νόμο για το κλίμα που υπέγραψε ο Biden, έρχεται εν μέσω ενός ευρύτερου στόχου της κυβέρνησης να αντιπροσωπεύουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έως το 2030.

Εκπρόσωποι της General Motors, της Ford και της Stellantis δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Alliance for Automotive Innovation, η οποία εκπροσωπεί τους περισσότερους μεγάλους κατασκευαστές στην Ουάσινγκτον, επίσης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει ο βιομηχανικός χάρτης της Ευρώπης: Στο τραπέζι η μεταφορά εργοστασίων

«Η Tesla το έκανε σωστά εξ αρχής» – Η λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της ηλεκτροκίνησης

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι 7 μεγάλοι ανταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν 30.000 φορτιστές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News