Business & Finance Τετάρτη 30/08/2023, 19:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Σε νέο χαμηλό η ανεργία – Αύξηση 10,5% των πραγματικών μισθών σε ετήσια βάση

Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,03% από 0,09% την εβδομάδα έως τις 28 Αυγούστου.

Ρωσία: Σε νέο χαμηλό η ανεργία – Αύξηση 10,5% των πραγματικών μισθών σε ετήσια βάση

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ έφτασε η ανεργία στη Ρωσία τον Ιούνιο και ταυτόχρονα οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 10,5% σε ετήσια βάση, σε μια περαιτέρω απόδειξη της στενότητας της αγοράς εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από 3,1% έναν μήνα νωρίτερα. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν βραδύτερη από την αντίστοιχη του Μαΐου (13,3%), αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για 8,3%.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιδεινώθηκε από τη στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας πέρυσι και το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τομείς όπως η πληροφορική.

Οι εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο στρατιωτικός τομέας έχει απορροφήσει εργαζόμενους από άλλους τομείς της οικονομίας, με τις ελλείψεις προσωπικού να γίνονται αισθητές στην ελαφρά βιομηχανία, τα χημικά, τα τρόφιμα και άλλους τομείς.

Στα καλύτερα νέα για την κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,03% από 0,09% την εβδομάδα έως τις 28 Αυγούστου.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία άρχισε να επιταχύνεται τον Ιούνιο, καθώς εξαντλήθηκε η επίδραση της υψηλής βάσης του περασμένου έτους, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί, η Μόσχα στην Ουκρανία. Η αδυναμία του ρουβλίου ώθησε επίσης την τιμή των εισαγόμενων αγαθών.

Ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει αναφερθεί στο θέμα των αυξανόμενων πληθωριστικών κινδύνων δύο φορές τον τελευταίο μήνα, λέγοντας στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιό της δύο φορές από τα τέλη Ιουλίου, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι και να περιορίσει τον πληθωρισμό, υποσχόμενη να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα κυμανθεί μεταξύ 5,0% – 6,5%, έναντι 11,9% πέρυσι, και δήλωσε ότι αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ιαπωνία αυξήθηκε προκαλώντας ανησυχία

ΗΠΑ: Μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Ρεκόρ απασχόλησης νέων στην Ε.Ε. – Προσπαθεί να κλείσει το χάσμα η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News